Κυριακή 9 Μαρτίου 2008

H ετησια έκθεση του ΟΗΕ για τα ναρκωτικά

H ετησια έκθεση του ΟΗΕ για τα ναρκωτικά

Ελευθεροτυπία - Ασυλία για «διασήμους», βαριές: διαβάστε το

Η «έκρηξη» της παραγωγής οπίου στο Αφγανιστάν, όπου μάλιστα πρωτοεμφανίζονται εργαστήρια επιτόπιας επεξεργασίας ηρωίνης, όπως επίσης και ο πολύ μεγάλος όγκος ανεξέλεγκτων συναλλαγών από τα ολοένα αυξανόμενα φαρμακεία του Internet, επισημαίνονται ως πηγή μεγάλης ανησυχίας από την ετήσια έκθεση της Διεθνούς Επιτροπής του ΟΗΕ για τον Ελεγχο των Ναρκωτικών (INCB).

Παράλληλα, η δυσανάλογη εφαρμογή της νομοθεσίας για τα ναρκωτικά, με τις περισσότερες χώρες κατά την άσκηση του νόμου να στοχεύουν στους μικροεγκληματίες, ενώ οι προσπάθειές τους σε πιο επείγοντα ζητήματα, όπως ο εντοπισμός, η εξάρθρωση και τιμωρία αυτών που ελέγχουν ή οργανώνουν τις μείζονες δραστηριότητες διακίνησης ναρκωτικών αποδεικνύονται νομικά ελλιπείς, αποτελεί κεντρική επισήμανση της έκθεσης φέτος.
...............................

Κατά τη χθεσινή παρουσίαση της έκθεσης, που στην Ελλάδα έγινε από το ΚΕΘΕΑ, ο καθηγητής Ν. Παρασκευόπουλος χαρακτήρισε «σκάνδαλο» την ποινική μεταχείριση των απλών χρηστών. Αναφέρθηκε στο ζήτημα της μη εφαρμογής της νομολογίας για τις εναλλακτικές ποινές, η οποία έχει αφεθεί στη διακριτική ευχέρεια των δικαστών και ελάχιστα εφαρμόζεται. Οι δικαστές ευθυγραμμίζονται με απόφαση του Αρείου Πάγου τού 1995, που επιμένει στον χαρακτηρισμό των αδικημάτων περί ναρκωτικών ως κακουργημάτων, είπε. Αποτέλεσμα; Λόγω και των «καταχρηστικών προφυλακίσεων», που προκαλούν αφόρητο κορεσμό στις φυλακές-«σχολεία» εγκλήματος και πηγή κοινωνικού αποκλεισμού, οι μισοί από τους 9.000 κρατουμένους βρίσκονται πίσω από τα σίδερα για παραβάσεις του νόμου περί ναρκωτικών.
..............................
ΕΥΡΩΠΗ: Η κάνναβη είναι η ουσία με τη μεγαλύτερη επικράτηση. Η Ιταλία και η Ισπανία έχουν το υψηλότερο ποσοστό, μικρή μείωση σημειώθηκε στη Βρετανία, ενώ Ελλάδα, Βουλγαρία και Μάλτα βρίσκονται στις χαμηλότερες θέσεις στη χρήση. Στάσιμη μένει η χρήση ηρωίνης (3,3 εκατομμύρια Ευρωπαίοι χρήστες) στη Δ. Ευρώπη, αλλά αυξάνεται η χρήση στη Ρωσική Ομοσπονδία και στις ανατολικές χώρες. Η Ευρώπη παραμένει η δεύτερη αγορά κοκαΐνης στον κόσμο. Η Τουρκία αποτελεί κύριο δίαυλο διέλευσης ηρωίνης. Ολοένα και περισσότερο χρησιμοποιείται και ο «δρόμος τού μεταξιού» μέσα από την κεντρική Ασία και Ρωσία, αλλά και βαλκανική οδός βόρεια της Ελλάδας.