Τρίτη 4 Μαρτίου 2008

Θα πει όχι η ΕΕ στις εταιρείες των μεταλλαγμένων; H θα συνεχίσει την ίδια πολιτικη με τις ΗΠΑ;

Η είδηση από το έθνος, με αναφορά στις δυο εταιρείες Syngenta kai Dupont, από τους κύριους προωθητές μεταλλαγμένων προϊόντων

Μεταλλαγμένη απειλή

Ερευνα απέδειξε ότι από τις καλλιέργειες παράγεται τοξίνη που εγκυμονεί κινδύνους για τη δημόσια υγεία και το οικοσύστημα. Φόβοι για αντιδράσεις από τις ΗΠΑ

Αντιμέτωπη με τις πανίσχυρες εταιρείες βιοτεχνολογίας και τους εμπορικούς εταίρους της, στον τομέα των μεταλλαγμένων καλλιεργειών (βλέπε ΗΠΑ), θα βρεθεί η Ευρώπη.

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι για το περιβάλλον, με επικεφαλής τον αρμόδιο επίτροπο Σταύρο Δήμα, ζητούν από την Κομισιόν να φρενάρει την καλλιέργεια δύο γενετικά τροποποιημένων ειδών καλαμποκιού στο ευρωπαϊκό έδαφος, επικαλούμενοι πρόσφατες έρευνες, σύμφωνα με τις οποίες αποτελούν σοβαρό κίνδυνο για τη δημόσια υγεία και το οικοσύστημα.

Τα αποτελέσματα των ερευνών, που δικαιώνουν την καχυποψία των Ευρωπαίων πολιτών, έδειξαν ότι από την καλλιέργεια αυτών των μεταλλαγμένων καλαμποκιών παράγεται μια τοξίνη, γνωστή ως Bt, που μπορεί να δηλητηριάσει σπάνια είδη πεταλούδων, αλλά και να διαταράξει τη διατροφική αλυσίδα και τη ζωή στους ποταμούς.

Ο Σταύρος Δήμας επιβεβαίωσε για πρώτη φορά χθες την πρόθεσή του να αρνηθεί τη χορήγηση άδειας για την καλλιέργεια στην Ευρώπη δύο ποικιλιών μεταλλαγμένου καλαμποκιού, με το επιχείρημα ότι κανείς δεν γνωρίζει σήμερα τις μακροχρόνιες αρνητικές επιπτώσεις που θα έχουν αυτά τα μεταλλαγμένα στη φύση και στους ανθρώπους.

Ο κ. Δήμας δήλωσε ότι «σκέπτομαι να δώσω αρνητική απάντηση στις αιτήσεις» των δύο αγροχημικών εταιρειών που θέλουν να διαθέσουν σπόρους για την καλλιέργεια αυτών των δύο ποικιλιών καλαμποκιού.

Υπενθυμίζεται ότι τα μέλη της Κομισιόν δεν δεσμεύονται από την αρνητική απάντηση του κ. Δήμα και μπορούν, όταν το ζήτημα έρθει προς συζήτηση και λήψη απόφασης από την Επιτροπή, να ψηφίσουν υπέρ της καλλιέργειας αυτών των μεταλλαγμένων ποικιλιών καλαμποκιού.

Και τούτο διότι φοβούνται τις προβλεπόμενες έντονες αντιδράσεις στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου των ΗΠΑ, αλλά και άλλων χωρών που υποστηρίζουν θερμά τις καλλιέργειες μεταλλαγμένων φυτών.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση πρόκειται για το μεταλλαγμένο καλαμπόκι Bt 11 της ελβετικής εταιρείας Syngenta και για την ποικιλία 1507 της Pioneer, θυγατρικής της αμερικανικής Dupont.

Και για τις δύο ποικιλίες η υπό αγγλοσαξονικό έλεγχο Ευρωπαϊκή Αρχή για τη Διατροφική Ασφάλεια (ΕΑΔΑ-ΕFSΑ) έχει δώσει από το 2005 την έγκρισή της για την καλλιέργειά τους στην κοινοτική Ευρώπη. Αυτές όμως οι ποικιλίες μεταλλαγμένου καλαμποκιού, σύμφωνα με άλλες επιστημονικές μελέτες, μπορούν να απειλήσουν μακροπρόθεσμα τη ζωή άλλων «οργανισμών μη στόχων», όπως είναι τα πουλιά.

Μελέτες
Επιπλέον δεν υπάρχουν μελέτες που αποδεικνύουν ότι αυτές οι ποικιλίες απειλούν πολλά είδη εντόμων και ιδιαίτερα την πεταλούδα «Μονάρχης» (Monarch).

Από το 2004 επιτρέπεται η πώληση, αλλά όχι η καλλιέργεια μέσα στην Κοινότητα 14 Γενετικά Μεταλλαγμένων (φυτικών) Οργανισμών που χρησιμοποιούνται σε ζωοτροφές, καθώς και σε τρόφιμα για ανθρώπινη κατανάλωση ή για βιομηχανική επεξεργασία - μετατροπή.