Παρασκευή 7 Μαρτίου 2008

Ασφαλιστικό καψόνι για τους σημερινούς 40άρηδες

Οι εργαζόμενες μητέρες είναι οι μεγάλοι χαμένοι του νομοσχεδίου για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση που ανακοίνωσε χθες η υπουργός Απασχόλησης Φάνη Πάλλη-Πετραλιά, καθώς θα συνταξιοδοτούνται πλέον πέντε χρόνια αργότερα, στα 55 τους.
Το... μάρμαρο θα πληρώσουν επίσης οι σημερινοί 40άρηδες και όσοι ήλπιζαν να συνταξιοδοτηθούν πρόωρα.

«Το νομοσχέδιο είναι κοινωνικά επιβεβλημένο» δήλωσε η υπουργός, ανακοινώνοντας τη δραματική μείωση των ασφαλιστικών ταμείων από 133 σε μόλις 13, εκ των οποίων τα 5 θα είναι κύριας ασφάλισης, τα 6 επικουρικής και τα 2, ταμεία πρόνοιας.

Οι βασικότερες ρυθμίσεις που προβλέπονται είναι οι εξής:

- Αυξάνονται τα ειδικά όρια ηλικίας συνταξιοδότησης κατά δύο έτη από το έτος 2013. Ετσι, δικαίωμα συνταξιοδότησης θα αποκτούν όσοι συμπληρώσουν το 60ο έτος της ηλικίας (από τα 58 που είναι σήμερα).

- Αυξάνονται τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης για όσους εργάζονται στα βαρέα και ανθυγιεινά. Ειδικότερα, οι γυναίκες θα λαμβάνουν σύνταξη μετά τα 55 τους (από 53 που είναι σήμερα) και οι άνδρες μετά τα 57 τους (από 55 που είναι σήμερα).

- Θα δοθούν κίνητρα παραμονής στην εργασία, που θα ισχύσουν από το έτος 2013. Ετσι, για κάθε χρόνο που θα παραμένουν επιπλέον στη δουλειά τους όσοι έχουν φθάσει σε ηλικία συνταξιοδότησης, θα πριμοδοτούνται με 3,3% επιπλέον σύνταξη. Το δικαίωμα αυτό θα μπορούν να το ασκούν για τρία συνεχόμενα έτη.

- Θα υπάρξουν αντικίνητρα για όλους όσοι θελήσουν να συνταξιοδοτηθούν πρόωρα. Ετσι, για κάθε χρόνο που βγαίνουν πρόωρα στη σύνταξη, αυτή θα μειώνεται κατά 6%. Το μέτρο αυτό θα ισχύσει από το 2009.

- Για τις μητέρες ανηλίκων που έχουν πρωτοασφαλιστεί έως το 1982 στον ΟΑΕΕ, στα Ειδικά Ταμεία και τα Ταμεία Τύπου, τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης αυξάνονται κατά 5 χρόνια. Ετσι, από τα 50 τους θα συνταξιοδοτούνται τώρα στα 55. Η αρχή θα γίνει από το 2013. Το ίδιο ισχύει και για τις μητέρες ανηλίκων που πρωτοασφαλίστηκαν την περίοδο 1983-1992, απλώς σε αυτή την περίπτωση η αρχή θα γίνει το έτος 2010.

- Οι τρίτεκνες μητέρες που μέχρι σήμερα έβγαιναν στη σύνταξη ύστερα από 20 χρόνια ασφάλισης χωρίς όριο ηλικίας, με το νέο νόμο θα βγαίνουν στη σύνταξη και πάλι ύστερα από 20ετή ασφάλιση, αλλά θα έχουν όριο ηλικίας τα 55 έτη.

- Σταδιακά θα μειωθούν οι επικουρικές συντάξεις από το 2013, ώστε μέσα σε μια οκταετία να μην ξεπερνά το 20% του συνόλου των αποδοχών.


Τα νέα Ταμεία που δημιουργούνται

- ΙΚΑ - ΕΤΑΜ
- ΟΑΕΕ
- ΟΓΑ
- ΕΤΑΑ (Ενιαίο Ταμείο Ανεξάρτητα Απασχολούμενων)
- ΕΤΑΜ ΜΜΕ (Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης Προσωπικού στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης)
- ΕΤΕΑΜ (Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Μισθωτών)
- ΤΕΑΙΤ (Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Ιδιωτικού Τομέα)
- ΤΑΥΤΕΚΩ (Ταμείο Ασφάλισης Υπαλλήλων Τραπεζών και Επιχειρήσεων Κοινής Ωφελείας)
- ΤΕΑΔΥ (Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Δημοσίων Υπαλλήλων)
- ΤΕΑΠΑΣΑ (Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Απασχολουμένων στα Σώματα Ασφαλείας)
- ΤΑΠΙΤ (Ταμείο Πρόνοιας Ιδιωτικού Τομέα
- ΤΠΔΥ (Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων)
- ΕΤΑΤ (Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης Τραπεζοϋπαλλήλων).
Το ξύλο, η σφαίρα και οι... δόσεις του νομοσχεδίου

Τρία γεγονότα «σφράγισαν» την παρουσίαση της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης: Μπροστά στην είσοδο του υπουργείου Απασχόλησης είχαν συγκεντρωθεί αρκετές γυναίκες που διαμαρτύρονταν. Απέναντί τους τα ΜΑΤ που τελικά τις απώθησαν με τις ασπίδες, προκαλώντας την οργισμένη αντίδραση των διαδηλωτριών που οι περισσότερες ήταν μητέρες. Σε μάντρα του υπουργείου βρέθηκε μια σφαίρα από 38άρι, με αποτέλεσμα να κινητοποιηθεί η αστυνομία. Σύντομα διαπιστώθηκε ότι ανήκε σε αστυνομικό και θα γίνει ΕΔΕ για το πώς βρέθηκε η σφαίρα εκεί. Τέλος, ενώ όλοι οι διαπιστευμένοι συντάκτες περίμεναν να πάρουν στα χέρια τους το νομοσχέδιο, τους είπαν ότι δεν υπάρχει... χαρτί για φωτοτυπία και ότι θα τους δοθεί το νομοσχέδιο... τμηματικά. Τελικά οι δημοσιογράφοι το πήραν στα χέρια τους με καθυστέρηση.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΑΡΡΗΣ