Τετάρτη 12 Μαρτίου 2008

Καινούργια επέμβαση για τον καρκίνο στο πάγκρεας

Νέα μέθοδος επέμβασης για αφαίρεση του καρκίνου του παγκρέατος εφαρμόστηκε πρώτη φορά στη Βρετανία και μάλιστα με επιτυχία. Οπως ανακοινώθηκε από την ομάδα των γιατρών του Νοσοκομείου Royal Free, η επέμβαση αυτή αφορά ανθρώπους με προχωρημένη μορφή καρκινικών όγκων που έχουν διασπαρεί μέσα στην πυλιαία φλέβα, την κύρια αρτηρία στο πάγκρεας. Η νέα τεχνική προβλέπει την αποκοπή του όγκου μαζί με το τμήμα της πυλιαίας φλέβας στην οποία υπήρχε και την αντικατάστασή του με ένα μέρος της σφαγίτιδας φλέβας.

Ο Κίτο Φουσάι, που πραγματοποίησε την επέμβαση πρώτη φορά στη Βρετανία τον περασμένο Δεκέμβριο, δήλωσε ιδιαίτερα ενθουσιασμένος με την πορεία της υγείας του ασθενούς μετεγχειρητικά. Οπως τόνισε, αυτή η τεχνική προσφέρει σε μια μεγάλη ομάδα ασθενών την ευκαιρία να υποβληθούν σε επέμβαση, ενώ στο παρελθόν κάτι τέτοιο δεν θα γινόταν, επειδή απλώς δεν υπήρχε τρόπος να γίνει. O καρκίνος στο πάγκρεας είναι μία από τις μορφές καρκίνου με τη χειρότερη πρόγνωση, αφού πέντε χρόνια μετά τη διάγνωσή του επιβιώνει μόνο το 3% των ασθενών.

Τα συμπτώματά του περιλαμβάνουν ίκτερο, πόνο στην πλάτη ή στην κοιλιακή χώρα, απώλεια βάρους και όρεξης για φαγητό. Ο γνωστός ηθοποιός Πάτρικ Σουέιζι διαγνώστηκε πρόσφατα με αυτήν τη μορφή καρκίνου, ωστόσο οι γιατροί του επισήμαναν ότι η διασπορά των καρκινικών όγκων είναι μικρής κλίμακας.