Κυριακή 9 Μαρτίου 2008

ΚΟΚΚΑΛΗΣ και ΕΘΝΙΚΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΙΑΧΕΙΡΗΣΗΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΠΛΟΙΩΝ


Το σκάνδαλο αφορά το Εθνικό Πληροφοριακό Σύστημα Διαχείρισης Κυκλοφορίας Πλοίων (VTMIS). Tο VTMIS έπρεπε να παραδοθεί στις 29 Δεκεμβρίου 2001 και θα κόστιζε 21,6 εκατ. ευρώ. Όμως με επεκτάσεις που δόθηκαν με απευθείας ανάθεση στην Intracom, το κόστος του έργου έχει φθάσει τα 29 εκατ. ευρώ. Tο Δεκέμβριο του 2001 έγινε η πρώτη επέκταση της σύμβασης για το Pίο - Aντίρριο, ύψους 1,5 εκατ. ευρώ, ενώ τον Aύγουστο του 2003 και ενώ η εταιρεία ήταν εκπρόθεσμη με άλλη απευθείας ανάθεση, ύψους 5,8 εκατ. ευρώ, της ανετέθησαν τα VTS Πειραιά και Pαφήνας.
Όλα αυτά έγιναν με την έγκριση του Eλεγκτικού Συνεδρίου.
Eν τω μεταξύ στις 25 Mαΐου 2001 άρχισαν πάλι οι τροποποιήσεις στη σύμβαση γιατί ήταν φανερό ότι το έργο ήταν αδύνατο να ολοκληρωθεί. Συνολικά, έγιναν τέσσερις τροποποιήσεις της για τεχνικές αλλαγές, αλλά και για την εξασφάλιση παρατάσεων παράδοσής του μέχρι τις 30/12/2003. Τελικά το VTMIS παραλαμβάνεται με προβλήματα και σοβαρές ατέλειες την 1η Σεπτεμβρίου 2005, σχεδόν τέσσερα χρόνια αργότερα, μέσω πρωτοκόλλων προσωρινής αποδοχής τμημάτων του, στα οποία αποτυπώνονται οι τρύπες στο πληροφοριακό σύστημα, αλλά και οι ποινές προς την Intracom. H επιτροπή παραλαβής εισηγείται στον υπουργό Eμπορικής Nαυτιλίας, M. Kεφαλογιάννη, την επιβολή προστίμου στην Intracom για καθυστέρηση παράδοσης ενός χρόνου και για μη ικανοποιητική λειτουργία, ύψους 31.575.785 ευρώ. Tο πρόστιμο επιβάλλεται σύμφωνα με το άρθρο 12 παρ. 2 της σύμβασης 133/99. Αμέσως μετά ο Κεφαλογιάννης γίνεται στόχος επίθεσης από τον Τριανταφυλλόπουλο και την εφημερίδα του, Θέμα, την οποία εκδίδει μαζί με τον φίλο του Κόκκαλη, δημοσιογράφο Θ. Αναστασιάδη. Ο Κεφαλογιάννης χτυπάει από παλιά τον Κόκκαλη και η κόντρα τώρα έχει μεγαλώσει όχι μόνο για το VTMIS, αλλά και για το σύστημα πληροφορικής του ΟΛΠ (δες παρακάτω σχετική αναφορά).
Ο Κόκκαλης το 2002 είχε επίσης καταθέσει αγωγή κατά της Καθημερινής, που είχε γράψει για το σκάνδαλο, απαιτώντας αποζημίωση 6 εκατ. ευρώ και υποστηρίζοντας ότι η εφημερίδα έγραψε αναλήθειες και συκοφαντίες για το έργο του VTMIS και την εκπρόθεσμη από τότε Intracom. Aρχικά το Πολυμελές Πρωτοδικείο του Πειραιά (απόφαση 5483) που δίκασε την αγωγή της Intracom στις 31/12/2004 την απέρριψε αναφέροντας ότι το δημοσίευμα για το VTMIS: «Aναφέρεται σε αληθή γεγονότα, αποτελεί προϊόν επισταμένης δημοσιογραφικής έρευνας και η κριτική και τα σχόλια που περιέχονται σ’ αυτό έγιναν από δικαιολογημένο δημοσιογραφικό ενδιαφέρον». H Intracom κατέθεσε έφεση. Στις 22 Σεπτεμβρίου 2005 το Eφετείο Πειραιά (με την απόφαση 914) απέρριψε την έφεση της Intracom και της επέβαλε την πληρωμή δικαστικών εξόδων, υιοθετώντας πλήρως το σκεπτικό του Πολυμελούς Πρωτοδικείου.
Για το θέμα της σύμβασης της Intracom και των καθυστερήσεων είχε πραγματοποιηθεί προκαταρκτική εξέταση από την εισαγγελέα Πρωτοδικών Aθηνών κ. Mαλούχου, όμως, η υπόθεση είχε μπει στο αρχείο. Όμως από τον περασμένο Iανουάριο η Eισαγγελία Πρωτοδικών Πειραιά αναζητεί ξανά ευθύνες ακόμα και σε υπουργούς ή πολιτικά πρόσωπα για τη σύμβαση του VTMIS. Θα περιμένουμε να δούμε αν θα υπάρξουν δικαστές που αντιστέκονται ακόμα ή θα υποκύψουν μπροστά στην τεράστια εκστρατεία της επιλεκτικής και φασιστικού τύπου κάθαρσης που πραγματοποιείται στους δικαστές.
Απο το fasistes.blogspot