Αμερικανοί ερευνητές καταρρίπτουν την εικόνα του διαδικτυακού σεξουαλικού θύτη που τον θέλει να δηλώνει έφηβος που κανονίζει συναντήσεις με ανυποψίαστες νεαρές κοπέλες στις οποίες επιτίθεται. Αντίθετα, δεν κρύβει την ηλικία του, ενώ κάνουν φανερές τις προθέσεις τους σε ευάλωτες εφήβους που συχνά πιστεύουν ότι έχουν ερωτευτεί το θύτη τους.
Ταυτόχρονα, αντίθετα με τις ανησυχίες γονέων και εισαγγελέων στις ΗΠΑ, βρήκαν ότι η συμμετοχή σε ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Facebook και το MySpace, δε φαίνεται να εκθέτουν τους εφήβους σε μεγαλύτερους κινδύνους.
«Σε πολλές ενημερώσεις σχετικά με την ασφάλεια στο Ίντερνετ αναφέρεται πολύ συχνά ότι οι επιτήδειοι στοχεύουν στα νεαρά παιδιά τα οποία εξαπατούν», αναφέρει η Τζάνις Γούλακ του Ερευνητικού Κέντρου για τα Εγκλήματα Εναντίον Παιδιών του πανεπιστημίου του Νιού Χάμσαϊρ. «Ειδικά από τη στιγμή που οι ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης έγιναν δημοφιλείς, υπάρχει η πεποίθηση ότι χρησιμοποιούνται κατά κόρον από άτομα που θέλουν να παρακολουθήσουν και να κάνουν κακό στους νέους».
Ωστόσο, αναφέρει στη μελέτης της η Γούλακ, οι περισσότερες περιπτώσεις εξαπάτησης συμβαίνουν όταν το ίδιο το θύμα εμπλέκεται σε επικίνδυνες συζητήσεις σεξουαλικού περιεχομένου. «Η μεγάλη πλειοψηφία των περιπτώσεων που έχουμε δει αφορούν νέους εφήβους, 13, 14 ή 15 ετών κορίτσια που γίνονται στόχος ενηλίκων που έχουν ωστόσο από την αρχή αναφέρει ότι ενδιαφέρονται για σεξ».
Η μελέτη βασίζεται σε τηλεφωνικές συνεντεύξεις 3.000 χρηστών Ίντερνετ ηλικίας 10-17 ετών που πραγματοποιήθηκαν την πενταετία 2000-2005. Οι ερευνητές πραγματοποίησαν επίσης περισσότερες από 600 συνεντεύξεις με εισαγγελείς και κοινωνικούς λειτουργούς στις ΗΠΑ.
Από τη μελέτη των στοιχείων, προκύπτει ότι η ψεύτικη ηλικία χρησιμοποιείται μόνο στο 5% των περιστατικών που μελετήθηκαν. Επίσης, σχεδόν στο 75% των περιπτώσεων, η κακοποίηση δεν συνέβη στην πρώτη συνάντηση, αλλά υπήρξε δεύτερη ή τρίτη συνάντηση.
Η Γούλακ αναφέρει ότι αυτού του τύπου εγκληματίες στο Διαδίκτυο χρησιμοποιούν τα e-mail και τα chat rooms για να συναντήσουν και να συνάψουν σχέση με τα θύματά τους. «Από την πλευρά του θύματος, πρόκειται για ειδύλλιο», εξηγεί η Γούλακ. Στόχο αποτελούν κατά βάση οι έφηβες που μιλούν ανοιχτά για σεξουαλικά θέματα με αγνώστους, που έχουν στη «λίστα φίλων» πολλούς άγνωστους και που εκδηλώνουν επιθετική συμπεριφορά όταν συζητούν στο Ίντερνετ.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες Reuters