Τρίτη 28 Απριλίου 2009

Τι είναι η διφθέρα

Τι είναι η διφθέρα

Το κατεργασμένο δέρμα που χρησιμοποιούσαν για γραφή οι αρχαίοι Έλληνες, αλλά και το δερμάτινο ένδυμα των πιο φτωχών, αγροτών ή βοσκών, που κάλυπτε και το κεφάλι. 
Κατά τον Ηρόδοτο, οι Ίωνες ονόμαζαν διφθέρα τα βιβλία από πάπυρο, επειδή παλαιότερα, όταν οι πάπυροι ήταν σπάνιοι, μεταχειρίζονταν διφθέρα από κατσίκες και πρόβατα.

Βελτίωση της διφθέρα αποτελεί η περγαμηνή.

Δευτέρα 27 Απριλίου 2009

Ποιά η διαφορά πυρηνέλαιου με ελαιόλαδο

Το πυρηνέλαιο δεν είναι ελαιόλαδο, και μειονεκτεί σε ποιότητα κατά πολύ, συγκρινόμενο με το παρθένο ελαιόλαδο

Κατόπιν επεξεργασίας του καρπού της ελιάς, παράγεται ελαιόλαδο και απομένει ο ελαιοπυρήνας που περιέχει μια μικρή ποσότητα ελαιολάδου.
Αυτή εξάγεται με διαλύτη, συνήθως εξάνιο, και ονομάζεται πυρηνέλαιο.

Το πυρηνέλαιο χωρίζεται στις εξής κατηγορίες σύμφωνα με την ΚΥΑ 487/ ΦΕΚ 1219Β 4.10.2000

Ακατέργαστο πυρηνέλαιο

Έλαιο που λαμβάνεται από τους πυρήνες της ελιάς κατόπιν επεξεργασίας με διαλύτες ή με φυσικά μέσα ή έλαιο που αντιστοιχεί, με εξαίρεση ορισμένα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, σε ελαιόλαδο λαμπάντε. Εξαιρούνται τα έλαια που λαμβάνονται με διεργασίες επανεστεροποίησης και κάθε πρόσμειξης με έλαια άλλης φύσης και των οποίων τα άλλα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά είναι σύμφωνα με τα προβλεπόμενα για την κατηγορία αυτή.

Εξευγενισμένο πυρηνέλαιο

Έλαιο που λαμβάνεται από τον εξευγενισμό του ακατέργαστου πυρηνελαίου, του οποίου η περιεκτικότητα σε ελεύθερα λιπαρά οξέα, εκφρασμένη σε ελαϊκό οξύ, δεν είναι δυνατό να υπερβαίνει τα 0,3 g ανά 100 g και του οποίου τα άλλα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά είναι σύμφωνα με τα προβλεπόμενα για την κατηγορία αυτή.

Πυρηνέλαιο

Έλαιο που αποτελείται από μείγμα εξευγενισμένου πυρηνελαίου και παρθένων ελαιολάδων, εκτός από το ελαιόλαδο λαμπάντε, του οποίου η περιεκτικότητα σε ελεύθερα λιπαρά οξέα, εκφραζόμενη σε ελαϊκό οξύ, δεν είναι δυνατό να υπερβαίνει το 1 g ανά 100 g και του οποίου τα άλλα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά είναι σύμφωνα με τα προβλεπόμενα για την κατηγορία αυτή.

Κυριακή 26 Απριλίου 2009

Ο πιο απίστευτος υπνόσακος που υπάρχει

Είναι χωρίς υπερβολές ο πιό απίστευτος υπνόσακος στον κόσμο. Μπορείτε είτε να τον φορέσετε τις απόκριες ή να τον χρησιμοποιήσετε στο camping για να κοιμηθείτε ή να τρομάξετε τους φίλους σας.

ypnosakosarkouda1

ypnosakosarkouda2

Πολύ πρωτότυπος σχεδιασμός από τον Eiko Ishizawa Read more

Για να μήν σας κλέβουν το φαγητό στο γραφείο…

Βαρεθήκατε να σας κλέβουν τα λαχταριστά σας σάντουιτς οι συνάδερφοι στο γραφείο; Πλέον υπάρχει η λύση και ονομάζεται

Anti-Theft Lunch Bags

Πλέον το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να βάλετε το σάντουιτς σας σε μιά από αυτές τις σακούλες και θα είναι πλέον αποκρουστικό για οποιονδήποτε το δεί , οπότε σίγουρα δεν θα περάσει από το μυαλό κανενός να το φάει..

sakouleskolatsiou2

Τα σακουλάκια Anti-Theft Lunch Bags έχουν τυπωμένες πάνω τους στάμπες μούχλας κάνοντας έτσι ένα λαχταριστό σάντουιτς να φαίνεται οτι έχει Read more

Σάββατο 25 Απριλίου 2009

Πώς επιλέγω ελαιόλαδο

Μερικές βασικές και απλές συμβουλές για την επιλογή του ελαιόλαδου

Το ελαιόλαδο πρέπει να είναι χαμηλής οξύτητας. Στην ετικέτα πρέπει να αναγράφεται η οξύτητα, π.χ. 0-1%

Το ελαιόλαδο πρέπει να έχει κρυστάλλινη καθαρότητα. Η υγρασία και η μούργα ταγγίζουν και πικρίζουν το ελαιόλαδο. Εξαίρεση αποτελούν οι χειμερινοί μήνες, κατά τους οποίους, λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών είναι πιθανό να δημιουργούνται στο κάτω μέρος της φιάλης λευκά αιωρήματα ή και ίζημα. Αυτό είναι απόλυτα φυσιολογικό και δεν αποτελεί ένδειξη αλλοίωσης της ποιότητας του ελαιολάδου.
Το χρώμα του ελαιολάδου πρέπει να κυμαίνεται μεταξύ το ανοιχτού χρυσοπράσινου και του σκούρου πράσινου.
Το ελαιόλαδο πρέπει να είναι τυποποιημένο σε φιάλες ή δοχεία μέχρι 5 λίτρα, στα οποία αναγράφεται το όνομα και η πλήρης διεύθυνση του παρασκευαστή. Ελαιόλαδα σε τενεκέδες των 15 κιλών, των οποίων δεν γνωρίζουμε την προέλευση, θα πρέπει να αποφεύγονται, γιατί υπάρχει ενδεχόμενο να είναι νοθευμένα.
Η φιάλη πρέπει να είναι από υλικό P.E.T. (ελέγξτε αν τα αρχικά P.E.T. αναγράφονται στη βάση – πάτο της φιάλης) ή γυαλί, υλικά που θεωρούνται φιλικά για το περιβάλλον και ασφαλή για ένα ευαίσθητο προϊόν, όπως το ελαιόλαδο.
Ελέγχετε εάν η ημερομηνία που αγοράζετε το προϊόν, απέχει αρκετό διάστημα από την ημερομηνία λήξης, έτσι ώστε το ελαιόλαδο να είναι πάντα φρέσκο. Ένα ποιοτικό ελαιόλαδο έχει χρόνο ζωής, κάτω από άριστες συνθήκες αποθήκευσης, 12-18 μήνες.
Το πώμα της φιάλης ή του δοχείου πρέπει να είναι σφραγισμένο και ερμητικά κλεισμένο (ασφάλεια γνησιότητας)
Να είστε επιφυλακτικοί όταν το ελαιόλαδο διατίθεται σε τιμή πολύ χαμηλότερη του μέσου όρου της αγοράς. Γιατί ας μην ξεχνάμε στα τρόφιμα, όπως και σε άλλα αγαθά, η τιμή είναι συνάρτηση της ποιότητας.
Οι συνθήκες φύλαξης του ελαιόλαδου στο ράφι να είναι τέτοιες ώστε  να προστατεύεται από τις ακτίνες του ηλίου και από τη ζέστη. Το λάδι δεν πρέπει να φυλάσσεται σε μέρη που τα βλέπει ο ήλιος ή είναι κοντά σε θερμαντικά σώματα. Η ιδανική θερμοκρασία αποθήκευσης είναι 10-18°

Mούργα:Είναι το κατακάθι στο λάδι που αποτελείται από νερό και υπολείμματα της σάρκας της ελιάς που δεν διαχωρίστηκαν στο ελαιοτριβείο. Αυτό το κατακάθι πρέπει να το αφαιρέσουμε από το ελαιόλαδο για να μην επηρεάσει τη γεύση και το άρωμά του.
Για να αφαιρέσουμε τη μούργα από το λάδι, αφήνουμε το λάδι σε ηρεμία για αρκετές ώρες ώστε να κατακάτσει η μούργα και μετά το φιλτράρουμε με απορροφυτικό χαρτί, αδειάζοντάς το από το δοχείο του σε ένα άλλο.

Παρασκευή 24 Απριλίου 2009

Παγοθήκες που διαφέρουν…

Τελικά ακόμα και τα πιό απλά πράγματα όπως η παγοθήκες μπορούν να γίνουν απίστευτα διασκεδαστικά αξεσουάρ για το σπίτι και το ποτό σας… Δείτε μερικές από τις πιό πρωτότυπες παγοθήκες που κυκλοφορούν…

gin and titonic…… όνομα και πράγμα

pagothiki11

Η μαθηματική σταθερά π είναι ένας πραγματικός αριθμός που μπορεί να οριστεί ως ο λόγος του μήκους της περιφέρειας ενός κύκλου προς τη διάμετρό του στην Ευκλείδεια γεωμετρία, και ο οποίος χρησιμοποιείται πολύ συχνά στα μαθηματικά, τη φυσική και τη μηχανολογία. Αλλά φυσικά και μπορει να χρησιμοποιηθεί και για μιά πρωτότυπη παγοθήκη… Read more

Τί κάνω αν ξαφνικά εξαφανιστεί το εικονίδιο του CD/DVD ROM από το PC μου..

Μπορεί να έχει συμβεί σε κάποιους από εσάς να ανοιξατε μια μέρα το PC σας και ξαφνικά να έχει εξαφανιστεί το εικονίδιο του CD/DVD ROM DRIVE σας… Είναι από αυτά τα σπαστικά των Windows που συμβαίνουν πάντα όταν πρέπει να κάνουμε κάποια συγκεκριμένη δουλειά …πχ να αντιγράψουμε κάποια αρχεία σε ένα CD ή να χρειάζεται να αντιγράψουμε σημαντικά αρχεία από ένα CD/DVD στο PC μας για να δουλέψουμε.

missingcdrom

Δεν χρειάζεται πανικός…και φυσικά σε καμία περίπτωση format όπως συνηθίζουν μερικοι…με το παραμικρό…ούτως ή άλλως με το format χάνεις άδικα χρόνο και δέν μαθαίνεις και τίποτα χρήσιμο… Read more

Πώς μπορούμε να κάνουμε log in σε δύο ή περισσότερους λογαριασμούς του yahoo messenger ταυτόχρονα

Έχετε πολλούς λογαριασμούς στον yahoo messenger και βαριέστε να κάνετε log out και log in συνέχεια; Τότε το παρακάτω είναι για εσάς…Χρήσιμο και για όσους θέλουν να χρησιμοποιούν ταυτόχρονα διαφορετικά πρόσωπα στο internet….

yahoomessenger

Αρχικά μπαίνουμε στον Read more

Πέμπτη 23 Απριλίου 2009

An then i…

Το film βασίζεται σε ένα ποίημα του e.m.white του ανθρώπου που τελικά έκανε και το εξαιρετικό αυτό film.

Περιγράφει την ιστορία ένος άντρα που γυρνάει από την κηδεία της γυναίκας του στο μέρος όπου πρωτογνωρίστηκαν και τελικά ήταν και το μέρος που τερματίστηκε τραγικά η ζωή της.
andtheni
Δημιουργεί έντονα συναισθήματα . Read more

Τρίτη 21 Απριλίου 2009

Khoda…ένα αριστούργημα

Πώς θα ήταν ένα film που όποτε πατήσεις pause αντικρίζεις ένα έργο τέχνης, έναν πίνακα; Αυτό ακριβώς είναι το Khoda

khoda

Khoda ένα film του Reza Dolatabadi

Το Khoda περιέχει πάνω από 6.000 πίνακες…. Χρειάστηκε δύο χρόνια για τον Reza Dolatabadi για να δημιουργήσει αυτό το πεντάλεπτο αριστούργημα. Read more

Δευτέρα 20 Απριλίου 2009

Σαν σήμερα στις 20 Απριλίου του 1959 πεθαίνει ο γλωσσολόγος και υπέρμαχος της καθιέρωσης της δημοτικής Μανόλης Τριανταφυλλίδης.

Σαν σήμερα στις 20 Απριλίου του 1959 πεθαίνει ο γλωσσολόγος καθηγητής και υπέρμαχος της καθιέρωσης της δημοτικής Μανόλης Τριανταφυλλίδης.

triantafyllidis

Ο Μανόλης Τριανταφυλλίδης υπήρξε αντιπροσωπευτικό δείγμα διανοουμένου, έτσι όπως η έννοια αυτή διαμορφώθηκε στις αρχές του 20ού αιώνα και Read the story »

Κυριακή 19 Απριλίου 2009

Μερικά από τα πιό απίστευτα PC Case Mods

Δείτε τι μπορεί να κάνει κάποιος αν έχει φαντασία και δημιουργικό πνεύμα. Σας παρουσιάζω τα πιό απίστευτα pc case mods που έχω δεί.

Απλά δείτε τα και θα καταλάβετε..

casemods09

Wall-E pc case mod

Read more

Παρασκευή 17 Απριλίου 2009

Πώς να αποτρέψουμε τα usb sticks που χρησιμοποιούμε να μολύνουν το σύστημα μας

Πλέον όλοι χρησιμοποιούμε usb sticks για την μεταφορά αρχείων στον υπολογιστή μας. Όμως πάρα πολλοί ιοί μεταδίδονται αυτόματα από αυτά μέσω του Autoplay το οποίο αν υπάρχει ιός στο stick του επιτρέπει να φορτώσει αυτόματα και να μπεί στο σύστημα μας, όπως πχ το worm Conficker/Downadup . Ένας από τους τρόπους για να το αποφύγουμε αυτό , σε περίπτωση που το antivirus που χρησιμοποιούμε δέν έχει επιλογή για απενεργοποίηση του AutoPlay, είναι να το κάνουμε μόνοι μας με τον παρακάτω τρόπο:

usbstick1

Σε εκδόσεις των Windows που δέν είναι Home of Windows (πχ,Vista Ultimate, Windows XP Professional): Read more

Τί είναι το POP3 και ποιά η διαφορά του με το IMAP

Σίγουρα έχετε ακούσει για το POP3 αλλά και το IMAP και σίγουρα θα αναρωτηθήκατε τί είναι αυτά , ιδίως αν χρειάστηκε να κάνετε κάποιες ρυθμίσεις στο Outlook για να λαμβάνετε και να στέλνετε τα email σας. Ας δούμε τί ακριβώς είναι

Το Post Office Protocol (POP), επίσης γνωστό και ως POP3 είναι ένα πρωτόκολλο που χρησιμοποιείται για την παραλαβή των ηλεκτρονικών μηνυμάτων (e-mail) από έναν απομακρυσμένο εξυπηρετητή (server) χρησιμοποιώντας σύνδεση TCP/IP.

pop3

Το POP3 Read more

Πώς να σταματήσετε μιά εκτύπωση που αρνείται πεισματικά να σταματήσει χωρίς να κάνετε reboot

Πώς να σταματήσετε μιά εκτύπωση που αρνείται πεισματικά να σταματήσει και μπλοκάρει τον εκτυπωτή σας χωρίς να κάνετε reboot

printqueue

Σίγουρα έχει τύχει σε όλους για οποιονδήποτε λόγο να αποτύχει μια εκτύπωση που δώσαμε στον εκτυπωτή. Στην περίπτωση αυτή πάμε στo Control Panel Printers and Faxes ή (Printers στα Vista) και επιλέγοντας τον εκτυπωτή που χρησιμοποιούμε κάνουμε cancel την εκτύπωση ή την διαγράφουμε. Read more

Magnetic Movie μιά ταινία που οπτικοποιεί τα μαγνητικά πεδία που υπάρχουν γύρω μας!

Η Magnetic Movie είναι απλά καταπληκτική. Η ταινία γυρίστηκε στα NASA’s Space Sciences Laboratories και σκοπό έχει να οπτικοποιήσει τα αόρατα για όλους μας μαγνητικά πεδία.
magneticmovie

Magnetic Movie from Semiconductor on Vimeo.

Πραγματικά καταπληκτική με όλη την σημασία της λέξης. Read more

Κυριακή 12 Απριλίου 2009

Τι εννοούμε με τον όρο Ιδιοκτησία

Τι εννοούμε με τον όρο Ιδιοκτησία www.i-know.gr
dilwsiidioktisias
Όρος που αναφέρεται στην κυριότητα, το απόλυτο δικαίωμα στη χρήση και εκμετάλλευση ενός πράγματος.
Η καταγωγή της έννοιας της ιδιοκτησίας ανάγεται στην προϊστορική εποχή. Ως πηγή της πιθανολογείται η ενέργεια του ενστίκτου της άμυνας. Οι έρευνες των μελετητών της προϊστορικής εποχής έχουν αποδείξει ότι η ατομική ή προσωπική ιδιοκτησίας έπαιξε σπουδαίο ρόλο Read more

Δασκαλόπετρα Χίου

Η Δασκαλόπετρα Χίου αποτελεί ένα από τα μνημεία της Χίου και βρίσκεται στην περιοχή του Βροντάδου, το οποίο είναι επίσης γνωστό ως Πέτρα του Ομήρου.
Πρόκειται για έναν λαξευμένο βράχο με έναν βωμό στη μία πλευρά του, ύψους ενός μέτρου, που προήλθε επίσης από τον βράχο και στον οποίο διακρίνονται φθαρμένα ανάγλυφα.
Σύμφωνα με την παράδοση, σε αυτό τον βράχο ο Όμηρος δίδασκε τους μαθητές του, ενώ κατ’ άλλους Richard Chandler (1764) πρόκειται για υπαίθριο ιερό της αρχαϊκής περιόδου (70ς-6ος αι. π.Χ.) της θεάς Κυβέλης.
Η Κυβέλη, λατρευόταν στην αρχαία Χίο και υπήρχε ναός της πιθανόν στην περιοχή του Βροντάδου, όπου βρέθηκαν πολλά ανάγλυφα και αγάλματα καθώς και αναθηματική επιγραφή. Στα αρχαϊκά χρόνια η θεά παριστάνεται καθισμένη μέσα σε ναΐσκο, έτσι ο ναός χρονολογείται στα τέλη του 6ου π.Χ. αιώνα. Σήμερα είναι φοβερά καταστρεμμένο, λείπει εντελώς το επάνω μέρος και είναι φθαρμένη η επιφάνεια του.

Στις 12 Απριλίου 1961 ο Γιούρι Γκαγκάριν ήταν ο πρώτος άνθρωπος που στάλθηκε στο διάστημα

Σαν σήμερα το 1961 μπαίνει σε τροχιά γύρω από τη Γη με το σκάφος του “Vostok 1″, ο πρώτος άνθρωπος, που στέλνεται στο Διάστημα, ο 27χρονος ταγματάρχης της ΕΣΣΔ Γιούρι Γκαγκάριν (Yuri Alexeyevich Gagarin) .

gagarin_yuri1

Η πτήση κρατά 108 λεπτά. Read the story »

Παρασκευή 10 Απριλίου 2009

Πώς θα καθαρίσετε την καφετιέρα ή τον βραστήρα από τα άλατα χωρίς χημικά

Kαφετιέρα και βραστήρας χωρίς άλατα.
Για να απομακρύνετε τα άλατα από την καφετιέρα, ή τον βραστήρα, χωρίς να χρησιμοποιήσετε χημικά υλικά,

kafeteria

κάντε το παρακάτω: Read more

Η ιστορία της Φακής… μια ιστορία που χάνεται στον χρόνο

Οι φακές προέρχονται από την κεντρική Ασία και καταναλώνονται από τα προϊστορικά χρόνια. Είναι από τα πρώτα τρόφιμα που καλλιεργήθηκαν. Σπόροι φακής που χρονολογούνται το 10000 π.Χ. έχουν βρεθεί σε αρχαιολογικούς χώρους στην Μέση Ανατολή όπως στην Συρία και την Ιεριχώ της Παλαιστίνης αλλά και σε αρχαιολογικά ευρύματα στις πυραμίδες της Αιγύπτου.

faki2

Αργότερα, η καλιέργεια της εντοπίζεται σε περιοχές της Μικράς Ασίας. Read more

Δευτέρα 6 Απριλίου 2009

Πώς θα καταλάβετε αν ο καταψύκτης σταμάτησε κατα την απουσία σας από διακοπή ρεύματος

Πώς θα καταλάβετε αν ο καταψύκτης σταμάτησε κατα την απουσία σας από διακοπή ρεύματος

Φεύγετε διακοπές και θέλετε να γνωρίζετε αν ο καταψύκτης σας σταμάτησε κατά την απουσία σας από διακοπή ρεύματος;

katapsiktis

Είναι απλό, δεν έχετε παρά να κάνετε το παρακάτω Read more

Κυριακή 5 Απριλίου 2009

Πώς να καθαρίσετε τήν κατσαρόλα στην οποία κάηκε φαγητό.

Πώς να καθαρίσετε τήν κατσαρόλα στην οποία κάηκε φαγητό.

Σίγουρα έχει συμβεί σε όλουςΞεχάσατε την κατσαρόλα σας στην φωτιά και το ψητό σας «έπιασε» αφήνοντας στον πάτο τού σκεύους μία κρούστα μαύρη;

kamenikatsarola

Ρίξτε μία δόση απορρυπαντικού για ρούχα σε ζεστό (όχι βραστό) νερό

Προσθέστε μαγειρική σόδα και αφήστε το όλη την νύκτα. Read more

Ο υπολογιστής μου δεν μπορεί να εντοπίσει την κάμερα (DV) όταν την τοποθετώ την κάμερα. Για ποιο λόγο συμβαίνει αυτό;

Ο υπολογιστής μου δεν μπορεί να εντοπίσει την κάμερα (DV) όταν την τοποθετώ την κάμερα. Για ποιο λόγο συμβαίνει αυτό;

Αυτό μπορεί να συμβαίνει για τους ακόλουθους λόγους:
dv-camcorder

  • Η κάμερα DV δεν είναι ενεργοποιημένη.
  • Η κάμερα DV είναι σε κατάσταση αναμονής. Ορισμένες κάμερες DV μεταβαίνουν σε κατάσταση αναμονής αν η κάμερα DV βρίσκεται σε λειτουργία εγγραφής (Κάμερα) με τοποθετημένη κασέτα και δεν αποστέλλεται εικόνα ή ήχος προς ή από την κάμερα.

Για να επιδιορθώσετε το πρόβλημα, κάντε ένα από τα εξής και στη συνέχεια προσπαθήστε ξανά: Read more

Σάββατο 4 Απριλίου 2009

Πώς να εξοικονομίσετε νερό στις δουλειές της κουζίνας

Πώς να εξοικονομίσετε νερό στις δουλειές της κουζίνας

Πώς να εξοικονομίσετε νερό στις δουλειές της κουζίνας, είναι καλό για την τσέπη σας αλλά βοηθάτε και στην εξοικονόμιση του πόσιμου νερού.

savewatersavelife

  • Χρησιμοποιήστε το πλυντήριο πιάτων, μόνο όταν γεμίσει πλήρως.
  • Είναι προτιμότερο να έχετε κρύο νερό σε μπουκάλια στο ψυγείο, παρά να αφήνετε τη βρύση να τρέχει κάθε φορά που θέλετε ένα δροσερό ποτήρι νερό.

Read more

Πώς να αναζωγονήσετε τα παλιά σας παπούτσια

Εάν έχετε ένα αγαπημένο ζευγάρι παπούτσια αλλά λόγω παρατεταμένης χρήσης έχουν αρχίσει και μυρίζουν, μπορείτε να κάνετε τα παρακάτω

Κατ’ αρχάς, πρέπει να ξεφορτωθείτε τα βακτηρίδια και τα μικρόβια. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το υγρό ύφασμα που εμποτισμένο ελαφρώς με οινόπνευμα και να σκουπίσετε το εσωτερικό του παπουτσιού. Υπάρχουν επίσης και κάποια εμπορικά προϊόντα για αυτήν την δουλειά

papoutsia

Για να ξεφορτωθείτε την κακή μυρωδιά, Read more

Τι είναι ο δείκτης SAR των κινητών;

sarmobilephones2

Ο δείκτης SAR (Specific Absorption Rate) είναι ο δείκτης που χρησιμοποιείται αυτή τη στιγμή από τις ευρωπαϊκές και αμερικανικές διοικητικές υπηρεσίες για τη μέτρηση της ποσότητας ραδιοκυμάτων (RF) που απορροφά ο ανθρώπινος οργανισμός κατά τη χρήση ενός κινητού τηλεφώνου.

Όλα τα κινητά τηλέφωνα ελέγχονται πλέον στο υψηλότερο επίπεδο λειτουργίας και ισχύος τους σε συνθήκες εργαστηρίου. Πρακτικά, κατά την καθημερινή χρήση του κινητού, ο δείκτης SAR είναι αρκετά χαμηλότερος, γιατί η συσκευή χρησιμοποιεί μόνο τόση ισχύ όσο απαιτείται για να επικοινωνήσει με τον κοντινότερο σταθμό του τηλεφωνικού δικτύου. Read more

Πώς μπορώ να έχω την συντόμευση μιας e-mail διεύθυνσης στο desktop μου

Πώς μπορώ να έχω την συντόμευση μιας e-mail διεύθυνσης στο desktop μου

Αν για οποιοδήποτε λόγο θέλετε να έχετε συντόμευση μιας E-MAIL διεύθυνσης στο desktop στα windows, πχ για να έχετε άμεση πρόσβαση σε αυτή και να μην ψάχνετε την διεύθυνση του παραλήπτη συνέχεια. Τότε μπορείτε να κάνετε το παρακάτω:

email
Δεξί κλικ στο desktop Read more

Πότε δικαιούμαι Μειωμένο (Νυχτερινό) Τιμολόγιο και για ποιες ώρες ισχύει.

Πότε δικαιούμαι Μειωμένο (Νυχτερινό) Τιμολόγιο και για ποιες ώρες ισχύει.

Χρήσιμες πληροφορίες. ΔΕΗ

deh

Το Μειωμένο (Νυκτερινό) Τιμολόγιο είναι ένα τιμολόγιο διπλής χρέωσης, δηλαδή οι καταναλώσεις που πραγματοποιούνται κατά τη διάρκεια του 24ώρου χρεώνονται με δύο τιμές (κανονικής χρέωσης και μειωμένης χρέωσης), ανάλογα με το ωράριο εφαρμογής. Read more

Από πού πήρε το όνομα της η πλατεία Κλαυθμώνος (Αθήνα)

Από πού πήρε το όνομα της η πλατεία Κλαυθμώνος (Αθήνα)

Πλατεία Κλαυθμώνος
Το όνομα αυτής της πλατείας οφείλεται στο ότι στην προ του 1909 περίοδο, οι δημόσιοι υπάλληλοι δεν ήταν μόνιμοι όπως σήμερα, οι απολυμένοι, οι «Παυσανίες» όπως τους έλεγαν, πήγαιναν εμπρός από το Υπουργείο Εσωτερικών που ήταν στην πλατεία αυτή και με κλάματα και θρήνους («κλαυθμούς») παρακαλούσαν να τους ξαναπροσλάβουν. Δεδομένου ότι τέτοιες απολύσεις συνέβαιναν τακτικά σε κάθε αλλαγή κυβερνήσεως, οι σκηνές αυτές ήταν αρκετά συχνές στην πλατεία. Ανάδοχος της ονομασίας ήταν πάντως ο συγγραφέας και κατόπιν ακαδημαϊκός Δημ. Γρ.Καμπούρογλου, που πρώτος ονόμασε την πλατεία «Κλαυθμώνος» σε ένα χρονογράφημα του στην «Εστία» το 1878.

theodoroiklauthmwnos
Η πλατεία Κλαυθμώνος είναι ο πρώτος χώρος που δεντροφυτεύτηκε στην Αθήνα. Read more

Σαν σήμερα: τα επίσημα εγκαίνια του παγκόσμιου κέντρου εμπορίου

Σαν σήμερα: τα επίσημα εγκαίνια του παγκόσμιου κέντρου εμπορίου


Σαν σήμετα το 1973 γίνονται τα επίσημα εγκαίνια του κτιριακού συγκροτήματος του Παγκοσμίου Κέντρου Εμπορίου στη Νέα Υόρκη.

world-trade-center

Είκοσι οχτώ χρόνια αργότερα οι δίδυμοι πύργοι Read more

Σαν σήμερα

το 1989... η UNESCO συμπεριλαμβάνει το Άγιο Όρος στη λίστα της Παγκόσμιας Κληρονομιάς, με τα ωραιότερα και διασημότερα φυσικά και πολιτιστικά μνημεία.

Λειτουργεί το FAX σε περιβάλλον VOIP;

Λειτουργεί το FAX σε περιβάλλον VOIP;

Το FAX σχεδιάστηκε για αναλογικά δίκτυα και δεν συνεργάζεται καθόλου καλά με δίκτυα VOIP. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η επικοινωνία με FAX χρησιμοποιεί το σήμα με διαφορετικό τρόπο από τη συνήθη φωνητική επικοινωνία.
6-27-08-hp-fax-1010
Όταν οι τεχνολογίες VOIP ψηφιακοποιούν και συμπιέζουν την αναλογική φωνητική επικοινωνία, βελτιστοποιείται για ΦΩΝΗ και όχι για FAX. Επομένως, αν συνδέσετε μια συσκευή FAX μέσω προσαρμογέα ATA στο δίκτυο VOIP, θα λειτουργήσει αλλά το πιθανότερο είναι να αντιμετωπίσετε προβλήματα στη διάρκεια των μεταδόσεων FAX. Αν αυτό είναι επιβεβλημένο, θα πρέπει να διασφαλίσετε ότι χρησιμοποιείτε τον codec G 711, που έχει ελάχιστη συμπίεση.

Για τη χρήση του FAX έχετε τις ακόλουθες επιλογές: Read more

Shortcuts: Πώς να ανοίγεται γρήγορα τις εφαρμογές του Office από το Run

Shortcuts: Πώς να ανοίγεται γρήγορα τις εφαρμογές του Office από το Run

Αν είστε fun του πληκτρολογίου και σιχαινεστε να χρησιμοποιείτε το ποντίκι τότε αυτό είναι για εσάς. Είναι ιδανικό και για όλους όσους έχουν εγκαταστήσει εκατοντάδες προγράμματα και εκνευρίζονται από τον χρόνο που τους παίρνει να βρούν από το drop down menu των προγραμμάτων την εφαρμογή του Office με την οποία θέλουν να δουλέψουν

Αρχικά πρέπει να ανοίξουμε το run αλλά αυτό γίνεται σε χρόνο dt με το κατάλληλο shortcut

Shortcut για να εμφανιστεί το run winkey+R

run

επειτα απλά πληκτρολογείστε την εφαρμογή(αντίστοιχο keyword) που θέλετε να ανοίξετε και πατήστε enter Read more

Πώς μπορώ να έχω την συντόμευση μιας e-mail διεύθυνσης στο desktop μου

Πώς μπορώ να έχω την συντόμευση μιας e-mail διεύθυνσης στο desktop μου

Αν για οποιοδήποτε λόγο θέλετε να έχετε συντόμευση μιας E-MAIL διεύθυνσης στο desktop στα windows, πχ για να έχετε άμεση πρόσβαση σε αυτή και να μην ψάχνετε την διεύθυνση του παραλήπτη συνέχεια. Τότε μπορείτε να κάνετε το παρακάτω:

email
Δεξί κλικ στο desktop Read more

Σαλάτα με φακές

Σαλάτα με φακές

Σε πολλούς ίσως ακούγεται περίεργο να έχουμε σαλάτα με φακές αλλά είναι μία από τις καλύτερες, υγιεινότερες και νοστιμότερες σαλάτες που μπορείτε να φτιάξετε. Επίσης είναι και μια καλή μέθοδος για να χρησιμοποιήσουμε τις φακές της προηγούμενης μέρας

fakessalata
Τι θα χρειαστούμε (για 6 μερίδες):

1 φλιτζάνι φακές χοντρές βρασμένες Read more

Στον επόμενο τόνο η ώρα θα είναι .....






Το Ελληνικό Ινστιτούτο Μετρολογίας, ΕΙΜ, με τις υπερσύγχρονες υλικοτεχνικές υποδομές, την τεχνολογία αιχμής και την αδιαμφισβήτητη τεχνογνωσία αποτελεί τον μοναδικό εγγυητή για τη διασφάλιση της ιχνηλασιμότητας των μετρήσεων στο σύστημα SI- Systeme International dʼ Unites [Διεθνές Σύστημα Μονάδων Μέτρησης].

Αναπτύσσει δραστηριότητες, όπου προωθεί συνεργασίες και χορηγεί υπηρεσίες που συμβάλλουν σημαντικά στην ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας και στη βελτίωση της ανταγωνιστικής θέσης της. Οι υπηρεσίες που συμβάλλουν καθοριστικά στην ποιότητα προιόντων και υπηρεσιών, στη βελτίωση των παραγωγικών μεθόδων και διαδικασιών, στη διασφάλιση των εμπορικών συναλλαγών, ιδιαίτερα στην προστασία και την ασφάλεια του χρήστη και του καταναλωτή.

Σκοποί και βασικές αρμοδιότητες του ΕΙΜ
Οι βασικοί σκοποί και οι αρμοδιότητες του ΕΙΜ, είναι:
  • Η υλοποίηση των βασικών και παράγωγων μονάδων μέτρησης του διεθνούς συστήματος μονάδων (S.I.) με την τήρηση των αντίστοιχων προτύπων και διατάξεων.
  • Η ανάπτυξη μεθόδων και τεχνικών μέτρησης.
  • Η υποστήριξη του εθνικού μετρολογικού συστήματος της χώρας.
  • Η λειτουργία εργαστηρίων διακρίβωσης και η έκδοση πιστοποιητικών διακρίβωσης.
  • Η διενέργεια δοκιμών σε μετρητικές διατάξεις για την απόκτηση έγκρισης τύπου από τον αρμόδιο φορέα της Πολιτείας.
  • Η διάδοση της μετρολογίας και της μετρολογικής γνώσης.
  • Η ανάπτυξη και διάθεση υλικών αναφοράς.
  • Η εκπροσώπηση της χώρας στους διεθνείς οργανισμούς μετρολογίας.
Το ΕΙΜ ως σύμβουλος της Πολιτείας και συνεργάτης βιομηχανιών και επιχειρήσεων
  • Σύμβουλος της Πολιτείας
  • Υλοποίηση βασικών και παράγωγων μονάδων και τήρηση προτύπων
  • Ανάπτυξη Τεχνικών και Μεθόδων Μέτρησης
  • Υλοποίηση και υποστήριξη Εθνικού Μετρολογικού Συστήματος
  • Διάδοση και ανάπτυξη της μετρολογίας
  • Διεθνής εκπροσώπηση της χώρας
  • Παροχή υπηρεσιών
  • Διακρίβωσης
  • Μετρολογικής υποστήριξης
  • Έγκρισης τύπου
Το Ελληνικό Ινστιτούτο Μετρολογίας, ΕΙΜ, είναι ο Εθνικός Φορέας Μετρολογίας της Ελλάδος και Σύμβουλος της Ελληνικής Πολιτείας σε θέματα μετρολογίας και μετρήσεων. Το ΕΙΜ είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, εποπτευόμενο από τη Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας του Υπουργείου Ανάπτυξης. Η έδρα και οι εγκαταστάσεις του ΕΙΜ είναι στη Βιομηχανική Περιοχή της Θεσσαλονίκης, ενώ η λειτουργία, οι σκοποί και οι αρμοδιότητες του καθορίζονται από το Ν.2231/94.

Συνταγές Mojito: Frozen Mojito Slushes

Frozen Mojito Slushes. Τι πιο απολαυστικό και δροσιστικό για το καλοκαίρι από ένα Frozen Mojito Slushes


Υλικά για 4 κοκτέϊλ

  • ½ λίτρο σορμπέ λάιμ
  • Θρυμματισμένος πάγος
  • 8 σφηνάκια λευκό ρούμι
  • 10 φύλλα μέντας
Πώς το κάνουμε:
Για δύο κοκτέιλ συνολικά ανακατεύουμε τη μισή ποσότητα από όλα τα υλικά εκτός του πάγου και πολτοποιούμε στο μπλέντερ μέχρι το περιεχόμενο να γίνει ομοιογενές.
Αδειάζουμε το περιεχόμενο σε δύο μεγάλα ποτήρια κοκτέιλ που περιέχουν τον παγο και ανακατεύουμε καλά.
Επαναλαμβάνουμε με τα υπόλοιπα υλικά για τα υπόλοιπα 2 κοκτέιλς
i-know.gr

Ελασσόνα: Το Έθιμο του Σταυρού

Το έθιμο του «Σταυρού», είναι ένα από τα έθιμα του τόπου που γίνεται την Κυριακή της Σταυροπροσκύνησης (κινητή γιορτή που είναι 4 Κυριακές πριν το Πάσχα).
Την Κυριακή αυτή λοιπόν, μετά την Θεία Λειτουργία, τα ελεύθερα κορίτσια του χωριού βγαίνουν στους αγρούς κα μαζεύουν λουλούδια. Τα πιο συνηθισμένα αυτή την εποχή είναι τα άνθη των αμυγδαλιών που, μόλις έχουν ανθίσει, αλλά και όποια άλλα λουλούδια υπάρχουν στον κάθε τόπο. Αφού τα μαζέψουν συγκεντρώνονται όλες μαζί στην πλατεία του χωριού και με τα άνθη που έχουν φέρει κατασκευάζουν έναν Σταυρό δένοντας πάνω του λογιών-λογιών λουλούδια. Τα δένουν αποκλειστικά και μόνο με κόκκινη κλωστή. Προφανώς η κόκκινη κλωστή να μας βάζει στο νόημα των ημερών που ακολουθούν μια και είμαστε μέσα στη Μεγάλη Σαρακοστή και πλησιάζει το Πάσχα.
Κατά την διάρκεια της κατασκευής του Σταυρού οι κοπέλες τραγουδούν. Μετά την ολοκλήρωση λοιπόν της διαδικασίας αυτής με τον Σταυρό, παίρνουν μια στάμνα και από την κεντρική βρύση του χωριού την γεμίζουν νερό τραγουδώντας. Στο σημείο αυτό τώρα η κάθε κοπέλα τοποθετεί στον Σταυρό ένα στολίδι της ανάλογα τι έχει η κάθε μία, άλλη αλυσίδα, άλλη δαχτυλίδι, άλλη γιορντάνι, κ.τ.λ. για να έχουν «καλό τυχερό».
Στην συνέχεια τοποθετούν τον ανθοφορεμένο Σταυρό και την στάμνα στο κέντρο της πλατείας και στήνουν γύρω τους τον χορό τραγουδώντας τα τραγούδια που ακολουθούν χωρίς βέβαια την συνοδεία μουσικών οργάνων όπως συνηθίζεται στις χαρές και στα γλέντια των γυναικών. Αφού χορέψουν και τραγουδήσουν τα παραπάνω τραγούδια στην πλατεία του χωριού ξεκινάνε όλες μαζί για την εκκλησία. Στην εκκλησία η κάθε κοπέλα παίρνει από τον σταυρό το στολίδι που είχε τοποθετήσει στην πλατεία και μια από τις ελεύθερες πετάει τον Σταυρό στην σκεπή της εκκλησίας. Το νερό που έχει μέσα η στάμνα θεωρείται αγιασμένο και οι γυναίκες βρέχουν όλες τα χέρια τους μ’ αυτό.
Αμέσως μετά το γλέντι ξαναρχίζουν να τραγουδάνε στο προαύλιο της εκκλησίας τα ίδια τραγούδια που έλεγαν και στην πλατεία.
Το έθιμο «του Σταυρού» καταγράφηκε στο χωριό Μικρό Ελευθεροχώρι Ελασσόνας το 2008. Εκεί κάθε Κυριακή της Σταυροπροσκύνησης οι γυναίκες του τοπικού συλλόγου αναβιώνουν το έθιμο.
Πηγή: Λαογραφική Αρχαιολογική Εταιρεία Ελασσόνας
i-know.gr

Τί κάνουμε αν τα πλαστικά δοχεία μας μυρίζουν αν και έχουν πλυθεί

Τί κάνουμε αν τα πλαστικά δοχεία μας μυρίζουν αν και έχουν πλυθεί

Σίγουρα έχει τύχει σε όλους ένα πλαστικό δοχείο στο οποιό είχαμε αποθηκεύσει φαγητό να μυρίζει αν και πλύθηκε πολύ καλά.

taper
Τί κάνουμε…είναι απλό Read more

Για ποιο σκοπό χρησιμοποιούνται τα cookies;

Για ποιο σκοπό χρησιμοποιούνται τα cookies;

Οι τοποθεσίες Web χρησιμοποιούν τα cookies για να παρέχουν μια εξατομικευμένη εμπειρία στους χρήστες και για τη συλλογή πληροφοριών σχετικά με τη χρήση τοποθεσιών Web.

cookieand
Πολλές τοποθεσίες Web χρησιμοποιούν cookies για την αποθήκευση πληροφοριών που παρέχουν μια εμπειρία με συνέπεια στις διαφορετικές ενότητες της τοποθεσίας, όπως στο καλάθι αγορών ή σε προσαρμοσμένες σελίδες.

Σε μια αξιόπιστη τοποθεσία Web τα cookies μπορούν να εμπλουτίσουν την εμπειρία σας επιτρέποντας στην τοποθεσία να εντοπίζει τις προτιμήσεις σας ή επιτρέποντάς σας να παραλείπετε τη διαδικασία σύνδεσης κάθε φορά που επισκέπτεστε την τοποθεσία Web.
Read more

Πέμπτη 2 Απριλίου 2009

Από πήρε το όνομα της η πλατεία Βεΐκου

Πλατεία Βεΐκου (Γαργαρέττα)
Βεΐκος Λάμπρος (πέθανε το 1827): Σουλιώτης οπλαρχηγός και αγωνιστής του 1821, γιος του επίσης οπλαρχηγού Φώτου Βεϊκου. Όταν ο Αλή Πασάς κατέλαβε το Σούλι (1802) κατέφυγε στην Κέρκυρα, από όπου ξαναγύρισε στην πατρίδα του, για να αγωνιστεί εναντίον του Αλή Πασά. Κατέβηκε κατόπιν στην επαναστατημένη Ελλάδα, μπήκε στο πολιορκημένο Μεσολόγγι και από εκεί στάλθηκε στην Ύδρα για να συγκεντρώσει βοήθεια για τους πολιορκημένους.

Αργότερα πολέμησε με τον Καραϊσκάκη και τον ΚίτσοΤζαβέλα. Σκοτώθηκε στη μάχη του Αναλάτου (στη σημερινή περιοχή του Αγίου Σώστη της λεωφόρου Συγγρού).

Η πλατεία (και η συνοικία) αρχικά ονομάστηκε «Γαργαρέττα» πήρε την ονομασία της από την μεσαιωνική οικογένεια Γαργαρέττα, που είχε κτήματα στην περιοχή της. Αργότερα για να τιμήσουν τον Βεΐκο την ονόμασαν πλατεία Βεΐκου

Τί ήταν οι καλένδες

Η πρώτη ημέρα κάθε μήνα στην αρχαία Ρώμη, που πήρε την ονομασία της εξαιτίας μιας τελετουργικής διακήρυξης (calatio), η οποία γινόταν την ημέρα αυτή. Η τελετή αυτή είχε την προέλευσή της σε χρόνους παλαιότερους από τη δημιουργία ενός ηλιακού ημερολογίου με σταθερούς μήνες, όταν δηλαδή ακόμα ο μήνας αντιστοιχούσε με μια περίοδο περιφοράς της σελήνης γύρω από τη Γη (σεληνιακός μήνας) και η αρχή του υπολογιζόταν με τη νέα Σελήνη.
Εκείνη την ημέρα ο ελάσσων ποντίφηξ, δηλαδή εκείνος που έγινε τελευταίο μέλος του ιερατικού κολεγίου των ποντιφήκων, ανέβαινε στο Καπιτώλιο στην Curia Calabra, και ανακοίνωνε πόσες ημέρες υπολείπονταν έως το πρώτο τέταρτο της Σελήνης (τις νόνες) και επομένως πόσες υπολείπονταν έως την πανσέληνο (τις ειδούς).
Οι κ. όπως και οι νόνες και οι ειδοί διατηρήθηκαν ακόμα και όταν οι μήνες δεν ορίζονταν με βάση τις φάσεις της Σελήνης και χρησίμευσαν ως σταθερά σημεία για τον αναδρομικό υπολογισμό των ημερών.

Τετάρτη 1 Απριλίου 2009

Τί ήταν τα καμινοβίγλια


Τα καμινοβίγλια ήταν σταθμοί επάνω στους οποίους άναβαν φωτιές για τη μετάδοση σημάτων κατά την βυζαντινή εποχή και κατά την αρχαιότητα.
Το πρώτο συνθετικό της λέξης προέρχεται από την Ελληνική λέξη καµίνι, επειδή άνοιγαν λάκκο όπως ανοίγουν στα καµίνια, όπου τοποθετούσαν οι λεγόµενοι καµινάρηδες ή καµινάδες εύφλεκτη ξυλεία, ξερά χόρτα και θάµνους ( καλάµια κ.λπ.) για ζωηρή φωτιά την νύκτα, ή βρεγµένα σανά και κοπριά βοοειδών (σβουνιές) για έντονο καπνό την ηµέρα.

Το δεύτερο συνθετικό παράγεται από την λατινική λέξη vigil και vigilia που σηµαίνει φυλακή, παρατηρητήριο, φρουρά. Έτσι η βίγλα= παρατηρητήριο, το ρήµα βιγλάρω και βιγλίζω= παρατηρώ, εποπτεύω από της βίγλας και το ουσιαστικό βιγλάτωρ η βιγλάτορας= ο φύλαξ, ο σκοπιωρός εξ ου και βιγλατόρια.

Υπεύθυνοι για τη λειτουργία των σταθμών ήταν οι επονομαζόμενοι καμινοβιγλάτορες. Για να εξασφαλιστεί η αποτελεσματικότητα της επικοινωνίας έπρεπε οι φωτιές που άναβαν την ημέρα να βγάζουν πυκνό καπνό, ενώ εκείνες που άναβαν τη νύχτα να έχουν μεγάλες και ζωηρές φλόγες. Ο κώδικας που χρησιμοποιούσαν για τη μετάδοση μηνυμάτων με το μέσο της φωτιάς ήταν ειδικός και τον γνώριζαν μόνο αυτοί που επάνδρωναν τα καμινοβίγλια