Σάββατο 15 Μαρτίου 2008

Αρχαίος οικισμός στα Γρεβενά θα πνιγεί από φράγμα της ΔΕΗ

Αρχαίος οικισμός στα Γρεβενά θα πνιγεί από φράγμα της ΔΕΗ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Του ΣΑΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗ

Κεραμαριό Παλιουριάς: ευρήματα από τον δυτικό λόφο
Πλούσιο, με υψηλού επιπέδου οργάνωση, άγνωστο οικισμό με χαρακτηριστικά ευρείας πόλης, εντός της περιοχής της αρχαίας Τυμφαίας, στον Ιλαρίωνα Γρεβενών, μαρτυρούν πέντε ανασκαφές, που σύντομα θα κατακλυστούν από τα νερά υδροηλεκτρικού φράγματος της ΔΕΗ.

Σύμφωνα με την προϊσταμένη της Λ' ΕΠΚΑ, Γεωργία Καραμήτρου-Μεντεσίδη, πρόκειται για ιδιαίτερα ανεπτυγμένο οικισμό, με συνεχή παρουσία από τον 6ο ώς τον 4ο αιώνα π.Χ., που δίνει σημαντικές πληροφορίες για την ανευρεύνητη ακόμα περιοχή των Γρεβενών.

Μυστήριο, όμως, αποτελούν αγκυρόσχημα ειδώλια, εποχής του Χαλκού, που βρέθηκαν τόσο μακριά από τη θάλασσα. «Δεν μπορούμε παρά να επισημάνουμε για άλλη μία φορά την ιδιαίτερη σημασία των ευρημάτων για την περιοχή», επισημαίνει η Γ. Καραμήτρου-Μεντεσίδη. Αναθεωρούνται παλιές απόψεις περί πολιτισμικής και κοινωνικής απομόνωσης σε πρώιμες εποχές και σύμφωνα με νέα στοιχεία, ευρύτερα η Ανω Μακεδονία στον 6ο και 5ο αιώνα π.Χ. εντάσσεται στην πολιτισμική κοινή του υπόλοιπου Ελληνισμού με υψηλό βιοτικό και πολιτιστικό επίπεδο και ποικιλία εμπορικών και άλλων σχέσεων.

* Στο Κτιό Διπόρου του Δήμου Χασίων ανακαλύφθηκαν οικιστικά κατάλοιπα μεγάλος κεραμεικός κλίβανος, που δείχνει εργαστηριακές δραστηριότητες, και ειδώλιο μεγάλου ζώου, μάλλον ελέφαντα, που το «ιππεύουν» δύο μορφές, των οποίων σώζονται τα πόδια.

Κτιό Διπόρου: πήλινο ειδώλιο ζώου
* Πολύ κοντά, η θέση Παναγιά ανήκει μάλλον στον ίδιο οικισμό. Η χρήση και των δύο θέσεων, στην Υστερη Εποχή Χαλκού, Σιδήρου και στην Αρχαϊκή, τεκμηριώνεται από σποραδικά ευρήματα και χειροποίητη μακεδονική-δωρική κεραμεική. Τους 6ο - 5ο αι. π.Χ. θάφτηκαν εκεί πέντε παιδιά. Βρέθηκαν χάλκινο αγαλμάτιο ίππου και πήλινο ειδώλιο νάνου, που προφύλασσε από κακοποιές επιδράσεις, και σκελετός αλόγου, 12 ετών, που πέθανε σε εμβρυακή στάση.

* Ο χώρος στα Βρωμονέρια Παναγιάς κατοικήθηκε στην Ελληνιστική και Ρωμαϊκή εποχή. Εντοπίστηκαν λουτρά και εντυπωσιακή ποσότητα χειροποίητης κεραμεικής, νεολιθικής εποχής.

* Στο Κεραμαριό Παλιουριάς ανασκάφηκαν τμήματα μεγάλου νεκροταφείου που εκτείνεται σε δύο λόφους.

Στον ανατολικό λόφο αποκαλύφθηκαν 30 τάφοι, των αρχαϊκών και κλασικών χρόνων. Στον δυτικό, ανακαλύφθηκαν 39 ταφές. Ασύλητη υστεροαρχαϊκή ταφή γυναίκας βρέθηκε καταστόλιστη και με σύνεργα καλλωπισμού, δύο χάλκινες τριχολαβίδες και ωτογλύφανο σε ξύλινη θήκη. Σε δεύτερη κοσμηματοθήκη υπήρχαν σιδερένια σπάτουλα, γυάλινη πολύχρωμη χάντρα, χάλκινος κρίκος και τοξωτή πόρπη. Εφερε αργυρά ενώτια σε σχήμα «ωμέγα» με απολήξεις σε κεφαλές φιδιών, αργυρά βραχιόλια και δύο χάλκινα δαχτυλίδια. Τα ενδύματά της συγκρατούσαν χάλκινες και σιδερένιες πόρπες. Στον λαιμό έφερε περιδέραια από χρυσό και γυάλινες χάντρες με ποικιλία χρωμάτων, τέσσερις αργυρές σε σχήμα διπλού πέλεκυ και δύο οστέινες, μία ανάγλυφη με παράσταση θεότητας.


ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 15/03/2008

Στα χνάρια των Καντακουζηνών

Κάθε δυο χρόνια, μακρινοί απόγονοι της ιστορικής οικογένειας των Καντακουζηνών δίνουν "ραντεβού" σε κάποια γωνιά της Ευρώπης για ένα ταξίδι μνήμης στο παρελθόν. Πριν από δύο χρόνια, 40 απόγονοι της οικογένειας, από διάφορες χώρες της Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης και της Ρουμανίας, συναντήθηκαν στην Αθήνα, ενώ φέτος η ιδιότυπη αυτή "οικογενειακή" συνάθροιση θα γίνει στην Κωνσταντινούπολη.

Οι Καντακουζηνοί, γόνοι μεγάλης αριστοκρατικής οικογένειας του Βυζαντίου, τα μέλη της οποίας διακρίθηκαν ως πολιτικοί, στρατηγοί, ακόμα και αυτοκράτορες του Βυζαντίου (Ιωάννης Καντακουζηνός), απλώθηκαν και έξω από τα σύνορα της αυτοκρατορίας και έγιναν ηγεμόνες των τουρκικών περιοχών στα Βαλκάνια. Επέζησαν μέχρι και τα νεότερα χρόνια, όπου τους συναντάμε ως αγωνιστές του 1821, ενώ μακρινοί απόγονοι αυτών απαντώνται ακόμη και στις ημέρες μας σε διάφορες γωνιές του πλανήτη.

"Συνήθως είμαστε καμιά 40αριά άτομα σε αυτές τις συναντήσεις, αλλά οι εν ζωή απόγονοι της ευρύτερης οικογένειας φτάνουν τους 100", εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Κονσταντίν Σερμπάν Καντακουζηνός.

Πολλοί από τους Καντακουζηνούς που ζούσαν στη Ρουμανία έφυγαν κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης της χώρας από τον Τσαουσέσκου και κάποιοι από αυτούς ακόμη και μετά την ανατροπή του καθεστώτος, το 1989.

Ο Κονσταντίν Σερμπάν Καντακουζηνός επέλεξε να μείνει στο Βουκουρέστι και να δώσει μάχη για να του επιστραφεί η περιουσία της οικογένειάς του, που είχε κατασχεθεί από το καθεστώς Τσαουσέσκου. Το 2001, το ρουμανικό κοινοβούλιο ψήφισε, μάλιστα, σχετικό νόμο, ο οποίος δίνει τη δυνατότητα σε όσους κατασχέθηκαν οι περιουσίες τους να τις επαναδιεκδικήσουν, παρά το γεγονός ότι πρόκειται για μια χρονοβόρα και αρκετά περίπλοκη- γραφειοκρατικά- διαδικασία.

Μετά από δέκα χρόνια δικαστικών μαχών, ο Κονσταντίν Σερμπάν Καντακουζηνός κατάφερε τελικά να πάρει πίσω το "Hanul lui Manuc", ένα φημισμένο εστιατόριο στο Βουκουρέστι, που χρονολογείται από το 1808.

Η δικαστική απόφαση προκάλεσε αίσθηση, λόγω κυρίως της αξίας του κτιρίου, που "αγγίζει" τα 15 εκατομμύρια ευρώ.

Στην ερώτηση για το τι επαγγέλλεται, ο Κονσταντίν Σερμπάν Καντακουζηνός απαντά με χιούμορ: "Από το 1991, προσλαμβάνω δικηγόρους για να προστατεύσω τα συμφέροντά μου".

Αυτή την εποχή, γίνονται έργα αποκατάστασης και αναστήλωσης στο "Hanul lui Manuc", το οποίο αναμένεται να λειτουργήσει εκ νέου σε μια διετία. Αρχικά, το 1808, οπότε και κτίστηκε, λειτουργούσε ως χάνι, προσφέροντας τροφή και στέγη στους ταξιδιώτες. Η "στρατηγική" θέση του, στο κέντρο ακριβώς της ρουμανικής πρωτεύουσας, του χάρισε τον τίτλο του πλέον σημαντικού εμπορικού κέντρου του Βουκουρεστίου στα μέσα του 19ου αιώνα, ενώ στους νεώτερους χρόνους χρησιμοποιήθηκε ως εστιατόριο.

--------------------------------------------

Οι Καντακουζηνοί και η Ρουμανία

--------------------------------------------

Ορισμένα μέλη της ιστορικής οικογένειας των Καντακουζηνών εγκατέλειψαν την Κωνσταντινούπολη το 1453 (άλωση της πόλης) και ήρθαν στη Ρουμανία. Κάποιοι έμειναν, άλλοι έφυγαν. "Η οικογένεια - τονίζει ο κ. Καντακουζηνός- τυγχάνει μεγάλου σεβασμού στη Ρουμανία. Ενδεικτικό είναι ότι στα σχολεία, τα παιδιά διδάσκονται γι' αυτήν στο μάθημα της ιστορίας".

Επί αιώνες, διάφοροι απόγονοι της οικογένειας των Καντακουζηνών έχτιζαν εντυπωσιακά σπίτια στην "καρδιά" της ρουμανικής πρωτεύουσας. Ένα από τα πιο όμορφα κτίρια του Βουκουρεστίου, άλλωστε, ακόμη και στις ημέρες μας, ανήκει στους Καντακουζηνούς.

Είναι σχεδόν αδύνατο να μην προσέξεις, αν περπατήσεις στους κεντρικούς δρόμους του Βουκουρεστίου, κάποια εντυπωσιακά όμορφα κτίρια, πολλά από τα οποία φέρουν τη σφραγίδα κάποιου απογόνου της οικογένειας.

Σήμερα, αυτό που εντυπωσιάζει περισσότερο είναι ένα πανέμορφο κτίσμα της εποχής της Art Nouveau, το "παλάτι των Καντακουζηνών", που στεγάζει το Μουσείο Ενέσκου (σ.σ. ο Ζορζ Ενέσκου υπήρξε μεγάλος συνθέτης της Ρουμανίας). Το παλάτι αυτό χτίστηκε μεταξύ του 1901 και του 1903 από τον Γκεόργκε Γκριγκόρε Καντακουζηνό, ο οποίος διετέλεσε όχι μόνο δήμαρχος του Βουκουρεστίου αλλά και πρωθυπουργός. Όταν πέθανε, η σύζυγός του Μαρούτσα και ο γιος του, Μιχαήλ Καντακουζηνός, κληρονόμησαν το παλάτι. Η Μαρούτσα παντρεύτηκε μετά το θάνατο του συζύγου της, τον διάσημο Ρουμάνο συνθέτη Ζορζ Ενέσκου. Όταν ο τελευταίος πέθανε, η Μαρούτσα αποφάσισε να χρησιμοποιήσει το παλάτι για να στεγάσει ένα μουσείο στη μνήμη του.

Ένα ακόμη πανέμορφο κτίριο του Βουκουρεστίου σχετίζεται με τον Ιοαν Καντακουζηνό (1837-1913), γνωστό γιατρό και βακτηριολόγο, καθηγητή του Πανεπιστημίου του Βουκουρεστίου, που ίδρυσε τη μικροβιολογική και πειραματική ιατρική σχολή της Ρουμανίας, δηλαδή το "Ινστιτούτο του Ιατρού Ι. Καντακουζηνού".

Ένας από τους πιο ξακουστούς απογόνους της ιστορικής οικογένειας των Καντακουζηνών στη Ρουμανία υπήρξε ο Σερμπάν Καντακουζηνός, ηγέτης της Βλαχίας την περίοδο 1678-1688, φανατικός υπερασπιστής της αντι- οθωμανικής πολιτικής, που ενθάρρυνε την πολιτιστική και καλλιτεχνική ανάπτυξη της χώρας του. Στην πάροδο των ετών εμφανίστηκε ακόμη ένας Καντακουζηνός στην ηγεμονία της Βλαχίας, ο Στέφαν Καντακουζηνός (1714-1716), ο οποίος δολοφονήθηκε από τους Τούρκους.

-------------------------------------

Η διαιώνιση ενός ιστορικού ονόματος

-------------------------------------

Η Ιωάννα Ελιζαμπέτα Καντακουζηνού δηλώνει αισιόδοξη ότι η ιστορία της οικογένειας και η επιβίωση του επωνύμου της θα συνεχιστεί ανά τους αιώνες. "Είμαστε πέντε οικογένειες στο Βουκουρέστι και μια ακόμη στην πόλη Αράντ. Εγώ είμαι ηλικιωμένη και δεν έχω παιδιά, αλλά ο Κονσταντίν Σερμπάν Καντακουζηνός έχει δύο νέους γιους. Αυτή θα φροντίσουν για τη συνέχιση του ονόματος της οικογένειας", λέει χαρακτηριστικά.

Η οικογένεια των Καντακουζηνών υπήρξε πολυπληθέστατη ανά τους αιώνες και παρά τη συρρίκνωσή της δεν θα μπορούσε και τώρα παρά να αποτελεί παράδειγμα μεγάλης οικογένειας. Και για του λόγου του αληθές, όταν η κ. Καντακουζηνού αναφέρεται σε κάποιο από τα μέλη της οικογένειάς της, φροντίζει να αναφέρει τη διεύθυνσή του, προκειμένου να αποφευχθούν οι παρεξηγήσεις?

Πέμπτη 13 Μαρτίου 2008

Τι συνεπάγονται οι εξελίξεις γύρω από το Κόσοβο και πως αναμένεται να κινηθεί η Ρωσία

Τι συνεπάγονται οι εξελίξεις γύρω από το Κόσοβο και πως αναμένεται να κινηθεί η Ρωσία


Το ΚΕ.Ρ.Ε. έχει επανειλημμένα υπογραμμίσει πως η αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Κοσόβου από τις ΗΠΑ και τις σημαντικότερες χώρες της ΕΕ -
Βρετανία, Γερμανία, Γαλλία και Ιταλία- θα προκαλέσει μια αναδιάταξη του διεθνούς συστήματος το μέγεθος και ο αντίκτυπος της οποίας παραμένει άγνωστος. Δυστυχώς, η
τωρινή ηγεσία των ΗΠΑ έχοντας να αντιμετωπίσει μία κατάσταση που είχε διαμορφωθεί
από την ηγεσία Κλίντον –και την οποία προώθησαν μετ’επιτάσεως οι δημοκρατικοί,
αδιαφόρησε για τους κανόνες του διεθνούς δικαίου και το ψήφισμα 1244 του ΟΗΕ, προσφέροντας την αμέριστη υποστήριξη τους στους Αλβανοκοσοβάρους, στηριζόμενοι στο εντελώς αβάσιμο επιχείρημα ότι το Κόσοβο αποτελεί «μοναδική περίπτωση». Οι Ευρωπαίοι, με τη σειρά τους, χωρίς να μπορούμε να παραβλέψουμε την ιστορική τεράστια ευθύνη της Γερμανίας συνολικά για τις εξελίξεις στα Βαλκάνια που εν πολλοίς συμπαρέσυρε και την Ουάσιγκτον, υποτίθεται ότι επισήμως λειτουργούν με βάση το ψήφισμα 1244, που ρητά αναφέρει ότι το Κόσοβο είναι αναπόσπαστο τμήμα της Σερβίας,
αλλά ουσιαστικά συνηγόρησαν και υποστήριξαν την ίδρυση του κρατιδίου.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι προετοίμασαν και ανέπτυξαν τη δικαστική και
αστυνομική αποστολή στο Κόσοβο, ασκώντας μάλιστα πιέσεις στον Γενικό Γραμματέα
του ΟΗΕ ώστε μέσω του Σχεδίου Συμπερασμάτων να τους παρείχε έναν πολιτικό και
ηθικό νομιμοποιητικό μανδύα. Εν ολίγοις, οι Βρυξέλλες απέστειλαν την ευρωπαϊκή δύναμη
στο Κόσοβο, επικαλούμενες, προκειμένου να την νομιμοποιήσουν, μέρος της δήλωσης
Μπαν-Κι-Μουν για τα τεκταινόμενα στο Κόσοβο!.

Κατά την εκτίμησή μας, η επικινδυνότητα της κατάστασης δεν έγκειται μόνο στον
παραμερισμό του ήδη αποδυναμωμένου ΟΗΕ, αλλά κυρίως στο μήνυμα που εκπέμπει το
μοντέλο του Κόσοβο προς τα απανταχού αυτονομιστικά κινήματα. Το μήνυμα αυτό
επιβεβαιώνει ότι οι ισχυρές δυνάμεις τελικά μπορούν –αγνοώντας το διεθνές δίκαιο- να
πραγματοποιούν κάθε τους επιθυμία, επομένως, η σύμπλευση μαζί τους θα επιφέρει την
πολυπόθητη αυτονομία-ανεξαρτησία σε κάθε αποσχιστικό κίνημα. Εν ολίγοις, φαίνεται να
οδηγούμαστε σε μια νέα μορφή πελατειακού συστήματος μεταξύ κρατών στα πλαίσια του
οποίου το κράτος-πελάτης δεν είναι αναγκασμένος να εκπληρώσει, έστω και επιφανειακά,
κάποιο κριτήριο δημοκρατικότητας ή σταθερότητας για να κερδίσει την συμπαράσταση
μιας μεγάλης δύναμης.

Εκτός εάν το Κόσοβο, στο οποίο απουσιάζουν παντελώς στοιχειώδεις κρατικές δομές, θεσμοί και μηχανισμοί προστασίας των πολιτών, ενώ κυριαρχούν η ανεργία, η ανέχεια και η φτώχεια, το οργανωμένο έγκλημα και κυβερνούν πρώην οπλαρχηγοί του KLA συνιστά πρότυπο οντότητας που μπορεί να σταθεί ως ανεξάρτητο κράτος και όχι ως δεκανίκι.

Ως τέτοιο, πάντως, θα είναι περισσότερο χρήσιμο για τους προστάτες του, οι οποίοι εγγυώμενοι (οικονομικά και πολιτικά) μία σταθερήπροοπτική θα κατοχυρώσουν καλύτερα τα συμφέροντά τους. Απαραίτητη προϋπόθεση η εν λόγω κρατική οντότητα να αποδειχθεί βιώσιμη στη διάρκεια του χρόνου. Κυρίαρχο ερώτημα, παραμένει, πάντως, μέχρι ποιο σημείο θα μπορούσε να φτάσει αυτή η πρακτική διαμελισμού κυρίαρχων κρατών και ποια νέα κριτήρια-προϋποθέσεις ανεξαρτησίας θα τεθούν από εδώ και πέρα..

Συγχρόνως, θεωρούμε πως μια ακόμη συνέπεια της ακολουθούμενης από τις ΗΠΑ και την ΕΕ πολιτικής είναι και η κατάρρευση του «ιδανικού» της πολυπολιτισμικότητας. Τα ίδια κράτη που προσπαθούν να αποδείξουν το ανυπόστατο της θεωρίας της «σύγκρουσης των πολιτισμών» και το εφικτό της αρμονικής συνύπαρξης εντός μιας πολυπολιτισμικής κοινωνίας, αυτοϋπονομεύονται, στηρίζοντας τη σύσταση ενός
συμπαγούς εθνοτικά κράτους που σαφώς δεν αποτελεί πρότυπο συμβίωσης και
πλουραλισμού. Είναι εμφανές ότι, εκτός σοβαρού απροόπτου, το Κόσοβο θα προστεθεί
γρήγορα στην κατηγορία των “failing states” , άλλη μια περίπτωση οικονομικά και
πολιτικά εξαρτώμενου από την εξωτερική βοήθεια κράτους. Η περίπτωση του Κοσόβου
από μόνη της ίσως δε φαντάζει ως απειλή για τη διεθνή σταθερότητα, η δημιουργία όμως
μιας καινούριας υποκατηγορίας αυτόνομων κρατιδίων και αποσχισθέντων επαρχιών που
πιθανόν να ακολουθήσουν το δρόμο που άνοιξε η Πρίστινα θα είναι μια σίγουρη πηγή
αποσταθεροποίησης.


Όσον αφορά τη Ρωσία, έχει κάνει επανειλημμένως γνώστη την άποψη της -μέσω
των μονίμων αντιπροσώπων της στο ΝΑΤΟ, στην ΕΕ και στον ΟΗΕ- για την παράνομη και
άκυρη φύση της ανεξαρτητοποίησης του Κοσόβου όπως και της ευρωπαϊκής αποστολής στο
Κόσοβο. Εφιστά μάλιστα την προσοχή στις πιθανές αλισυδωτές αντιδράσεις που μπορεί να
προκύψουν στις δεκάδες περιοχές του κόσμου όπου υπάρχουν αλυτρωτικά κινήματα.
Παράλληλα, όμως, η Μόσχα τονίζει και τις νέες δυνατότητες που δημιουργούν τα νέα
δεδομένα και την πρόθεση της να προσαρμόσει την εξωτερική της πολιτική σε αυτά, με ό,τι
αυτό συνεπάγεται για τις επαρχίες της Μολδαβίας και της Γεωργίας.

Ερώτηση για αμίαντο σε σχολεία

Ερώτηση για αμίαντο σε σχολεία

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ροδόπης Γιώργος Πεταλωτής, μαζί με άλλους 19 Βουλευτές της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, κατέθεσε στη Βουλή ερώτηση προς τον Υπουργό Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, με θέμα την ύπαρξη επικίνδυνων στοιχείων αμιάντου σε σχολεία της χώρας. Το πλήρες κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων

ΘΕΜΑ: « Στοιχεία αμιάντου σε σχολεία όλης της χώρας ».

Κύριε Υπουργέ,

Ο αμίαντος, είναι ένας συνδυασμός ορυκτών με βάση το πυρίτιο και το μαγνήσιο, τα οποία παρουσιάζουν ινώδη μορφή. Οι ίνες του αμιάντου αντιστέκονται στη θερμότητα και τις χημικές ουσίες, οι οποίες μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές πνευμονολογικές βλάβες, κακοήθες μεσοθηλίωμα αλλά, σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες και αμιάντωση, σε όποιον τις εισπνεύσει.

Δυστυχώς μετά από πρόσφατη παρέμβαση μας (Αρ. Ερ. Και ΑΚΕ 1050/70/23-10-07), στην απάντηση που λάβαμε ο Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, μας εκμυστηρεύεται μια πικρή αλήθεια, ότι δηλαδή, 21 σχολικά κτίρια στην Ελλάδα τα οποία είναι κατασκευασμένα εξ´ ολοκλήρου από αμίαντο υφίστανται ακόμα! Επίσης μας αναφέρει πως, ακόμα 321 σχολεία εξακολουθούν να έχουν στοιχεία αμιάντου.

Όσον αφορά στην Περιφέρεια Αττικής στην ίδια απάντηση αναφέρει πως σε 51 σχολεία(!!!) υπάρχουν στοιχεία από αμίαντο ακόμα!

Το τραγικό είναι πως ενώ το Υπουργείο γνωρίζει την ύπαρξη των στοιχείων του αμιάντου, θα επέμβει για την απομάκρυνση τους από το καλοκαίρι του 2008 και μετά(!!!), τη στιγμή μάλιστα που ο Υπουργός Υγείας με την απάντηση του έρχεται να επιβεβαιώσει του φόβους μας για την υγεία των μαθητών.

Μετά από τα παραπάνω,

ΕΡΩΤΑΣΤΕ

1) Ποια είναι τα 21 σχολικά κτίρια στην χώρα μας που είναι κατασκευασμένα εξ´ ολοκλήρου από αμίαντο και δεν έχουν ακόμα κατεδαφιστεί;

2) Ta κτίρια αυτά λειτουργούν αυτή τη στιγμή ως σχολικές μονάδες ;

3) Ποια είναι τα 321 σχολικά κτίρια στη χώρα μας που είναι κατασκευασμένα με στοιχεία αμιάντου ;

4) Ποια είναι τα 51 σχολεία της Αττικής, τα οποία έχουν στοιχεία αμιάντου και συνειδητά για μια ολόκληρη σχολική χρονιά θα επιτρέψετε να διεξάγονται τα μαθήματα έως το καλοκαίρι του 2008, όπου και θα ξεκινήσουν οι εργασίες απομάκρυνσης του αμιάντου από τα σχολεία ;

5) Τι προτίθεστε να κάνετε άμεσα έτσι ώστε να δοθεί μια ουσιαστική λύση στο θέμα αυτό;

13/3/08: Παύθηκε από κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ ο Κ.Αϊβαλιώτης

Παύθηκε από τα καθήκοντα του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΛΑΟΣ ο Κ.Αϊβαλιώτης με απόφαση της ΚΟ του κόμματος. Προηγήθηκε η απόφαση του στρατολογικού γραφείου να τον κρίνει ανυπότακτο από το 1997.
Ο κ. Αϊβαλιώτης παραμένει βουλευτής εν αναμονή της απόφασης του Εκλογοδικείου στις αρχές Απριλίου.
http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=881788&lngDtrID=244

13/3/08: Καταθέσεις, αλλά και πρώτη μηνυτήρια αναφορά για τις διακοπές ρεύματος


Καταθέσεις στο πλαίσιο της έρευνας των εισαγγελέων Πρωτοδικών Πάνου Παναγιωτόπουλου και Νίκου Ορνεράκη για τις διακοπές ρεύματος έδωσαν την Πέμπτη ενώπιον του κ. Παναγιωτόπουλου τρεις συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ.
Πρόκειται συγκεκριμένα για τους κ.κ. Ρίζο Ρίζο, οργανωτικό γραμματέα της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, Γιώργο Γκαραβέλα, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΓΕΝΟΠ, και Μάκη Αποστολίδη, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ.Μετά την ολοκλήρωση των καταθέσεών τους, οι τρεις συνδικαλιστές δήλωσαν ότι παρέδωσαν στον εισαγγελέα γραπτά στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία προκύπτει, όπως υποστηρίζουν, ότι εσκεμμένα η ΔΕΗ προέβη σε πολύωρες διακοπές ρεύματος, καθώς επίσης και ότι δεν τήρησε τη συμφωνία περί μείωσης της τάσης μεγάλων καταναλωτών.
Σχολιάζοντας τις μηνυτήριες αναφορές και τις αγωγές που προαναγγέλλονται εις βάρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, οι συνδικαλιστές είπαν ότι οι καταναλωτές έχουν συμβόλαια με τη ΔΕΗ και όχι με τους εργαζόμενους σ' αυτήν.
Μία από τις αγωγές αυτές έγινε πράξη την Πέμπτη, καθώς ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος, Γιώργος Κασιμάτης, κατέθεσε στον εισαγγελέα μηνυτήρια αναφορά, με την οποία στρέφεται κατά παντός υπευθύνου για τις συνεχιζόμενες διακοπές ρεύματος.
Ο κ. Κασιμάτης ανέφερε ότι εκπροσωπεί 800.000 επιχειρήσεις σε όλη τη χώρα, στις οποίες οι διακοπές ρεύματος έχουν δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα και ζημιές.
Πάντως, σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΔΕΣΜΗΕ, η νύχτα της Πέμπτης αναμένεται να είναι δυσκολότερη για τους καταναλωτές, αφού έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας τα υδροηλεκτρικά εργοστάσια, κατά συνέπεια θα χρειαστεί να γίνουν περικοπές της τάξης των 1.000ΜW έναντι (500MW την Τετάρτη).Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Επιμελητηρίων, θα ακολουθήσουν και αγωγές για την καταβολή αποζημιώσεων στους επιχειρηματίες που έχουν πληγεί. «Όποιος ευθύνεται, θα πληρώσει» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κασιμάτης.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

13/3/08: Αδικαιολόγητη χαρακτηρίζει τη συνέχιση της απεργίας στους ΟΤΑ η κυβέρνηση


Τη στιγμή που λύνονται τα προβλήματα δεν είναι δυνατόν να συνεχίζεται η απεργία στους Δήμους και να έχουμε αυτή την εικόνα, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος μετά τη συνάντησή του με τους δημάρχους.
Στο θέμα των απεργιών αναφέρθηκε και ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευ.Αντώνατος, στη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών.
Ο κ. Αντώναρος είπε ότι ικανοποιούνται αιτήματα των εργαζομένων στους ΟΤΑ, εκφράζοντας παράλληλα απορία για τη συνέχιση της κινητοποίησης.
Συνάντηση Παυλόπουλου με ΚΕΔΚΕ
Οι δήμαρχοι πραγματοποίησαν συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος, διεκδικώντας την πλήρη απόδοση στην Αυτοδιοίκηση των οφειλομένων και κατοχυρωμένων από το Σύνταγμα και τους νόμους πόρων της. Στη συνέχεια, αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον δήμαρχο Αθηναίων και πρόεδρο της ΚΕΔΚΕ Νικήτα Κακλαμάνη συναντήθηκε με τον Πρ. Παυλόπουλο, στον οποίο επέδωσε ψήφισμα με τα αιτήματά των δημάρχων.
Ο κ. Παυλόπουλος τόνισε πως θεωρεί την απεργία των εργαζομένων στους Δήμους αδικαιολόγητη, καθώς χθες κατατέθηκε στη Βουλή τροπολογία με την οποία οι εργαζόμενοι στον Τομέα καθαριότητας των Δήμων εντάσσονται στα ΒΑΕ.
«Δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν τέτοιες εικόνες και να συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις τη στιγμή που λύνονται τα προβλήματα» εξήγησε.
Ο κ. Κακλαμάνης ζήτησε από τον υπουργό να υλοποιήσει τα αιτήματα της ΚΕΔΚΕ που άλλωστε -όπως είπε- δεν είναι νέα αλλά διαχρονικά αιτήματα ετών. Στη συνέχεια οι Δήμαρχοι συγκεντρώθηκαν έξω από το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να επιδώσουν ψήφισμα και στον κ. υπουργό Γιώργο Αλογοσκούφη.
Ωστόσο, ο υπουργός απουσιάζει στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο της ΕΕ και έτσι η συνάντηση αναβλήθηκε για την επόμενη εβδομάδα.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ

Τετάρτη 12 Μαρτίου 2008

Παραλύει όλη η χώρα

Σε απεργιακό κλοιό βρίσκεται για μία ακόμη φορά η χώρα, αφού την ώρα που η κυβέρνηση καταθέτει προς επεξεργασία στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής το επίμαχο νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό τα συνδικάτα κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους.

Για σήμερα το απεργιακό δελτίο προβλέπει τα εξής:

- Από τις 12.00 έως τις 15.00 θα πραγματοποιηθεί στάση εργασίας στο μετρό και τον ηλεκτρικό σιδηρόδρομο (ΗΣΑΠ). Τις ίδιες ώρες αναμένεται να ακινητοποιηθούν και τα μπλε λεωφορεία.

- Τρίωρη πανελλαδική στάση εργασίας έχουν προκηρύξει επίσης από τις 12.00 έως τις 15.00 η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ, που θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση έξω από τη Βουλή.

- Στη στάση εργασίας θα συμμετάσχουν και οι εργαζόμενοι στις ΔΕΚΟ, στον ΟΤΕ, στις τράπεζες, στα ΜΜΕ και στον ιδιωτικό τομέα.

- Θα απέχουν όλη την ημέρα από τα καθήκοντά τους οι δικηγόροι, οι δικαστικοί επιμελητές και οι μηχανικοί.

- Συνεχίζουν την απεργία τους τα 23 πρωτοβάθμια σωματεία της ΔΕΗ, με αποτέλεσμα να σημειώνονται νέα μπλακάουτ.

- Απεργούν για μία ακόμη μέρα οι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, με τα βουνά των σκουπιδιών στους δρόμους να μεγαλώνουν.

- Κατεβάζουν ρολά όλη την ημέρα τα φαρμακεία λόγω της απεργίας του κλάδου.

- Απεργία έχουν προκηρύξει επίσης για σήμερα οι γιατροί.

- Τέλος, σήμερα απεργούν όλοι οι εργολήπτες και μελετητές στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα.

Αύριο Πέμπτη θα πραγματοποιηθεί εικοσιτετράωρη απεργία των τραπεζοϋπαλλήλων (η οποία θα συνεχιστεί και την Παρασκευή), των μηχανικών, των εργαζομένων στη ΔΕΗ, των εργαζομένων στο μετρό και στους σταθμούς του ΗΣΑΠ, ενώ θα απέχουν για μία ακόμη φορά από τα καθήκοντά τους οι δικηγόροι, οι δικαστικοί επιμελητές, όλοι οι εργολήπτες και μελετητές του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, ενώ έχουν αποφασίσει τρίωρη στάση εργασίας από τις 8.00 το πρωί έως τις 11.00 οι εμποροϋπάλληλοι.

Οι απεργίες θα κορυφωθούν την άλλη Τετάρτη 19 Μαρτίου με την πανελλαδική πανεργατική απεργία που έχει εξαγγείλει η ΓΣΕΕ, καθώς η κυβέρνηση θέλει να ψηφίσει το νομοσχέδιο το πολύ έως τις 20 του μήνα.


ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΑΡΡΗΣ

Καινούργια επέμβαση για τον καρκίνο στο πάγκρεας

Νέα μέθοδος επέμβασης για αφαίρεση του καρκίνου του παγκρέατος εφαρμόστηκε πρώτη φορά στη Βρετανία και μάλιστα με επιτυχία. Οπως ανακοινώθηκε από την ομάδα των γιατρών του Νοσοκομείου Royal Free, η επέμβαση αυτή αφορά ανθρώπους με προχωρημένη μορφή καρκινικών όγκων που έχουν διασπαρεί μέσα στην πυλιαία φλέβα, την κύρια αρτηρία στο πάγκρεας. Η νέα τεχνική προβλέπει την αποκοπή του όγκου μαζί με το τμήμα της πυλιαίας φλέβας στην οποία υπήρχε και την αντικατάστασή του με ένα μέρος της σφαγίτιδας φλέβας.

Ο Κίτο Φουσάι, που πραγματοποίησε την επέμβαση πρώτη φορά στη Βρετανία τον περασμένο Δεκέμβριο, δήλωσε ιδιαίτερα ενθουσιασμένος με την πορεία της υγείας του ασθενούς μετεγχειρητικά. Οπως τόνισε, αυτή η τεχνική προσφέρει σε μια μεγάλη ομάδα ασθενών την ευκαιρία να υποβληθούν σε επέμβαση, ενώ στο παρελθόν κάτι τέτοιο δεν θα γινόταν, επειδή απλώς δεν υπήρχε τρόπος να γίνει. O καρκίνος στο πάγκρεας είναι μία από τις μορφές καρκίνου με τη χειρότερη πρόγνωση, αφού πέντε χρόνια μετά τη διάγνωσή του επιβιώνει μόνο το 3% των ασθενών.

Τα συμπτώματά του περιλαμβάνουν ίκτερο, πόνο στην πλάτη ή στην κοιλιακή χώρα, απώλεια βάρους και όρεξης για φαγητό. Ο γνωστός ηθοποιός Πάτρικ Σουέιζι διαγνώστηκε πρόσφατα με αυτήν τη μορφή καρκίνου, ωστόσο οι γιατροί του επισήμαναν ότι η διασπορά των καρκινικών όγκων είναι μικρής κλίμακας.

Εκαναν ντου στην TELEDOME

Αλαλούμ... Μήπως τελικά, να τα... μαζεύουμε για Χαρτούμ;

Δεκάδες οργισμένοι πελάτες της TELEDOME κατέκλυσαν χθες το πρωί τα γραφεία της τηλεφωνικής εταιρείας στην Καλλιθέα, απαιτώντας τη διακοπή του συμβολαίου τους. Αφορμή για τον ξεσηκωμό στάθηκαν οι αδικαιολόγητα «φουσκωμένοι» λογαριασμοί που έλαβαν. Μην μπορώντας να επικοινωνήσουν μέσω τηλεφώνου με τους ιθύνοντες της εταιρείας, αφού οι γραμμές έδειχναν διαρκώς κατειλημμένες, οι διαμαρτυρόμενοι συνδρομητές της εταιρείας εφάρμοσαν το γνωστό... «Αφού δεν πάει το βουνό στον Μωάμεθ, πάει ο Μωάμεθ στο βουνό» και εμφανίστηκαν στα γραφεία της TELEDOME. Τελικά, οι περισσότεροι, ύστερα από τους σχετικούς διαπληκτισμούς, διέκοψαν τη σύνδεσή τους με την εταιρεία.

Ο Παναγιώτης Τσονίδης, ένας από τους πολλούς δυσαρεστημένους συνδρομητές, είπε στην «Espresso»: «Οταν με πήραν τηλέφωνο από την TELEDOME, μου είπαν πως θα πλήρωνα δεκαεπτά ευρώ για όσες κλήσεις και αν έκανα σε σταθερά τηλέφωνα. Χρέωση θα υπήρχε μόνο αν τηλεφωνούσα σε κινητά. Ξαφνικά, λοιπόν, μου ήρθε λογαριασμός 262 ευρώ, ενώ το συνολικό ποσό των χρεώσεών μου είναι 7,74 ευρώ! Επιπλέον, στο χαρτί που έλαβα φαίνεται πως οφείλω και λογαριασμούς προηγούμενων μηνών. Φυσικά θα επιστρέψω στον ΟΤΕ».

Η Μαρίνα Τόκα, που επίσης βρέθηκε στα γραφεία της εταιρείας για να διευθετήσει το ζήτημά της, δήλωσε: «Διέκοψα το συμβόλαιο και ηρέμησα. Στο τηλέφωνο δεν απαντούσε ποτέ κανένας. Οι γραμμές τους ήταν μονίμως κατειλημμένες και κινδύνευα να μείνω και χωρίς γραμμή».

Από την πλευρά της η TELEDOME, διά της υπευθύνου επικοινωνίας Ευαγγελίας Εγγλέζου, δήλωσε: «Εγινε ένα τυπογραφικό λάθος στους λογαριασμούς. Δυστυχώς, δεν προλάβαμε να ενημερώσουμε εγκαίρως όλους μας τους πελάτες και κατά συνέπεια δημιουργήθηκε όλη αυτή η αναστάτωση.
Μερικοί θέλησαν να αποχωρήσουν. Πρέπει, όμως, να τονίσουμε πως δεν ζητήσαμε να λάβουμε το ποσό που αναγράφεται στους λάθος λογαριασμούς. Απεναντίας ζητήσαμε συγγνώμη και δώσαμε άμεσα λύση».


ΑΝΘΗ ΒΟΥΛΓΑΡΗ
Φωτ.: ΓΟΥΙΛΙΑΜ ΦΕΪΘΦΟΥΛ

Τρίτη 11 Μαρτίου 2008

Το GPS μου....

Το ήξερες; Απίθανα πράγματα που ίσως θα πρέπει να ξέρετε


Το 1967, το εσωτερικό σημείωμα της CIA που αναφερόταν στα σχέδια για τη δολοφονία του Φιντέλ Κάστρο περιλάμβανε 133 σελίδες.


Ήξερες οτι ...

Οι επιστήμονες πίστευαν κάποτε πως αν ποτέ έφτιαχναν μια ατομική βόμβα, αυτή θα ήταν τόσο μεγάλη, που θα έπρεπε να μεταφερθεί στο στόχο με πλοίο.

Σήμερα υπάρχουν πυρηνικές βόμβες ισχύος 1 κιλοτόνου, οι οποίες ζυγίζουν περίπου 6 κιλά.

Ήξερες οτι ...

τα ποντικια πολλαπλασιαζονται τοσο γρηγορα ωστε σε 18 μηνες δυο ποντικια μπορουν να δωσουν πανω απο ενα εκατομμυριο απογονους!!
Ήξερες οτι ...

Ο Οργασμός στα γουρούνια διαρκεί 30!! Λεπτά! (ουάου..)

Ήξερες οτι ...

Ο γυναικείος εγκέφαλος ζυγίζει 150-200 γραμμάρια Λιγότερο από τον αντρικό..!

(Ο εγκέφαλος ενός ενήλικα ανθρώπου ζυγίζει από 1300 έως 1500 γραμμάρια).

Στα νεογνά ο εγκέφαλος ζυγίζει απο 350 έως 400 γρ.

Ήξερες οτι ...

Οι γρύλοι ακούν μέσω τον γόνατων τους..

Ξέρετε ότι...

Η φράση "έφαγε χυλόπιτα" προέρχεται από το παρασκεύασμα χυλού που έδιναν παλιά οι ψευτογιατροί για τον περιορισμό του καημού των ερωτευμένων!
Η φράση "του πήρε τον αέρα" προέρχεται από την αρχαιότητα και την εκμετάλλευση του ανέμου κατά τις ναυμαχίες έναντι του εχθρού!
Η γνωστή συνοικία των Αθηνών ονομάστηκε "Κολωνάκι" από ένα κολωνάκι που ήταν χτισμένο εκεί για προληπτικούς λόγους όπως συνηθιζόταν κατά την Τουρκοκρατία!
Στον γνωστό άθλο του Ηρακλή τα γνωστά "χρυσά μήλα των εσπερίδων" ήταν ...πορτοκάλια!

Ξέρετε ότι...

Όταν αποκαλούμε μια κοπέλα "Σουσουράδα" κυριολεκτικά σημαίνει αυτή που κουνά τα οπίσθιά της!

Όταν δίνουμε σε κάποιον "πουρμπουάρ" η ακριβής του ερμηνεία είναι ότι του προσφέρουμε χρήματα για να πιει κάτι δηλαδή τον κερνάμε ένα ποτό!
Οι οδηγοί των πρώτων αυτοκινήτων ατμού ονομάστηκαν "σοφέρ" δηλαδή "θερμαστές" γιατί ζέσταιναν το νερό της μηχανής πριν ξεκινήσουν!
Η γνωστή συνοικία Πατήσια ονομάστηκε έτσι από την αντίστοιχη Τούρκικη λέξη που σημαίνει: τα κεκτημένα αγροκτήματα!

Όταν λέμε σε κάποιον "Αντίο" του λέμε κυριολεκτικά σύμφωνα με την αντίστοιχη Ισπανική φράση ότι "θα τα πούμε στον άλλο κόσμο" δηλ. πρόκειται για .. αποχωρισμό!

Ξέρετε ότι...

Τα στοιχεία του πληκτρολογίου της γραφομηχανής (έως σήμερα Η.Υ.) τοποθετήθηκαν μπερδεμένα από τον Christopher Latham το 1868 για να μπερδεύει τις γραμματείς και να μην μπλοκάρουν από την ταχύτητά τους τις μηχανές!

Ξέρετε ότι...
Η βέρα φοριέται στο τέταρτο δάχτυλο-παράμεσο γιατί τον παράμεσο διασχίζουν φλέβες που συνδέονται με την καρδιά!

Το 1630 ο Γάλλος Καρδινάλιος Ρισελιέ διέταξε τα μαχαίρια του φαγητού να έχουν στρογγυλεμένες άκρες για να πάψουν επιτέλους οι καλεσμένοι του να καθαρίζουν τα δόντια τους με αυτά!

Η Peugeot αγόρασε από παλιά τα δικαιώματα ώστε τα μοντέλα της να έχουν ονόματα τους αριθμούς από το 101-909; για να καμουφλάρεται με το μηδέν η τρύπα της μανιβέλας!


Ήξερες ότι...

Ο μικρότερος πόλεμος στην ιστορία ήταν μεταξύ Ζανζιβάρης και Αγγλίας το 1896.
Η Ζανζιβάρη παραδώθηκε μετά από 38 λεπτά.

Ήξερες οτι ...

Το μεγαλύτερο θηλαστικό στο κόσμο, η μπλε φάλαινα, μόλις γεννηθεί, ζυγίζει 50 τόνους!

Ήξερες οτι ...

Η καλντέρα στη Σαντορίνη είναι η μεγαλύτερη στον κόσμο. Έχει 300 μέτρα ύψος και 11 χιλιόμετρα διάμετρο.

Ήξερες οτι ...
Ο Βασιλιάς στις κούπες είναι ο μόνος χωρίς μουστάκι.

Ήξερες οτι ...

Τα καβούρια περπατάνε στο πλάι, για να μην μπερδεύουν τα πόδια τους.
Άλλωστε, τα τέσσερα ζευγάρια πόδια και οι δύο δαγκάνες τους, θα έκαναν ανυπόφορη οποιαδήποτε προσπάθεια να περπατήσουν στην ευθεία.

Ήξερες οτι ...
Η καρδια της γαριδας ειναι στο κεφαλι της.


ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΦΙΔΙ;
Υπάρχουν περισσότερα από 2.000 διαφορετικά είδη φιδιών , υπάρχουν πελώρια τρομακτικά φίδια 18 και 21 μ. μήκους;. Το γνωστό ως μεγαλύτερο φίδι είναι ο βασιλικός πύθωνας, ο οποίος έχει μήκος απλώς και μόνο 10 έως 10,5 μέτρα! Το δεύτερον κατά σειράν είναι ο ανακόνδας που ζει στις τροπικές χώρες της Νότιας Αμερικής και φτάνει τα 7,5 μέτρα. Ακολουθεί ο πύθωνας της Ινδίας με 6,5 έως 7,5 μέτρα, κ.α..

Γιατί σε πολλά ζώα υπάρχει μια περιοχή στο τρίχωμα τους που γίνεται άσπρη σε ειδικές περιπτώσεις;

Πολλά ζώα χρησιμοποιούν ηχητικά σήματα, όπως κραυγές, σφυρίγματα κλπ. προκειμένου να προειδοποιήσουν τα μέλη της αγέλης τους για ενδεχόμενο κίνδυνο. Κάποια από αυτά τα αντιλαμβάνεται και ο άνθρωπος. Κάποια όμως ζώα χρησιμοποιούν το τρίχωμα τους για τον ίδιο λόγο αλλάζοντας το χρώμα του συνήθως σε λευκό. Άλλα πάλι φουντώνουν το τρίχωμα τους στο οποίο σχηματίζεται επίσης μια λευκή κηλίδα στρογγυλή και εύκολα ορατή από αρκετά μακριά.
Στην τελευταία περίπτωση ανήκουν τα ζαρκάδια, τα αγριοκούνελα και οι λαγοί.
Η αντιλόπη έχει στα οπίσθιά της μια παράξενη φούντα, η οποία φουντώνει και εμφανίζονται κατάλευκες τρίχες όταν το ζώο φοβάται.

Γιατί το σήμα της τροχαίας STOP έχει οκταγωνικό σχήμα;

Το STOP θεωρείται από τα σημαντικότερα, αν όχι το σημαντικότερο οδικό σήμα. Γι αυτό το λόγο θα έπρεπε να έχει και ειδικό σχήμα εντελώς διαφορετικό και μοναδικό σε σχέση με όλα τα υπόλοιπα. Επιπρόσθετα για τις βόρειες κυρίως χώρες που το ύψος του χιονιού γίνεται αρκετά μεγάλο ακόμη και η κορυφή του σήματος να εξέχει από το χιόνι, το οκταγωνικό STOP διακρίνεται πολύ εύκολα..

Γιατί λέμε "τρέχα γύρευε και Νικολό καρτέρει";

Κάποτε ο δημοσιογράφος Μπάμπης Αννινος και ο Εμμανουήλ Ροϊδης άκουσαν τον πατέρα της ελληνικής λαογραφίας Νίκο Πολίτη να λέει πως σκέφτεται να μαζέψει λαογραφικό υλικό και κυρίως ελληνικές παροιμίες προκειμένου να τις εκδώσει σε δύο τόμους. Εξηγούσε μάλιστα πως γι αυτόν τον σκοπό θα γύριζε όλη την Ελλάδα, θα έβαζε φίλους του φιλόλογους να τον βοηθήσουν και θα περίμενε μέχρι να συγκεντρώσει τόσες ώστε να εκδώσει την ιδέα του. Τότε ο Άννινος του είπε αυτά τα λόγια που από τότε έμειναν για να γίνουν παροιμιώδη: "Τόμου είναι έτσι, τρέχα γύρευε Νικολό μου και ύστερνα καρτέρει".

Γιατί οι "γνήσιοι" Αθηναίοι ονομάζονταν παλιότερα και Γκάγκαροι;

Το γκάγκαρο ήταν ένα βαρύ ξύλο που το κρεμούσαν οι κάτοικοι της παλιάς Αθήνας με σκοινί από την πόρτα της αυλής τους ώστε να μην κλείνει μόνη της από το βάρος της. Αυτό το ξύλο έδωσε και το προσωνύμιο "Γκάγκαρος" στους γνήσιους Αθηναίους. Κατά την περίοδο της τουρκοκρατίας μάλιστα, με αυτόν τον όρο χαρακτηρίζονταν περιπαιχτικά οι αριστοκράτες της πόλης.

Γιατί δεν πέφτει ο Πύργος της Πίζας;

Αν στηρίζεται μέχρι σήμερα οφείλεται στις εργασίες προστασίας του μνημείου. Το γιατί όμως γέρνει παραμένει μυστήριο όπως και το όνομα του αρχιτέκτονα του Πύργου. Παραμένει επίσης μυστήριο αν η κλίση του Πύργου οφείλεται στο έδαφος ή αν υπήρξε έμπνευση, έστω και ιδιόμορφη, του δημιουργού του. Μελέτες πάντως έχουν δείξει πως το καμπαναριό σχεδιάστηκε για απόλυτα ίσιο κτίριο το οποίο άρχισε να γέρνει κατά τη διάρκεια των πρώτων σταδίων της κατασκευής του. Αποκαλύφθηκε πως στα θεμέλια του Πύργου υπάρχει υδάτινο υπέδαφος και το 1838 ξεκίνησαν προσπάθειες διατήρησης του μνημείου, με τις οποίες αφαιρέθηκε η βάση του κτιρίου και απομακρύνθηκαν τα νερά. Έτσι μειώθηκε ο ρυθμός που γέρνει στο ένα χιλιοστό τον χρόνο. Το 1988 ο Πύργος της Πίζας έκλεισε για το κοινό και από τότε διεξάγονται εργασίες για τη σωτηρία του.

Γιατί όλες οι εβραϊκές γιορτές ξεκινούν με τη δύση του ηλίου;

Αυτή η εβραϊκή πρακτική έχει τις ρίζες της στα ιερά κείμενα. Στο Λευιτικό (23:32) ο Θεός λέει στον Μωυσή πώς να γιορτάζει κατάλληλα την Ημέρα της Εξιλέωσης: "Πρέπει να είναι Σάββατο η ημέρα που θα ξεκουράζεται και που θα πρέπει να τηρείς την αυταπάρνηση. Την ένατη μέρα του μήνα το απόγευμα, από το απόγευμα μέχρι το βράδυ, πρέπει να τηρείς το Σάββατο". Στην περίπτωση του Πάσχα (Πέρασμα) η σημασία της δύσης του ηλίου εξηγείται περισσότερο: "…θα πρέπει να εκτελέσεις τη θυσία του Πάσχα, το απόγευμα, κατά τη δύση, την ώρα της ημέρας που έφυγες από την Αίγυπτο".

Γιατί το σχήμα της σημαίας του Νεπάλ είναι διαφορετικό απ όλες τις υπόλοιπες;

Πραγματικά, η σημαία του Νεπάλ είναι μοναδική στον κόσμο μια και αποτελείται από δύο ανισομεγέθη τρίγωνα το ένα επάνω από το άλλο. Ο παράξενος αυτός συνδυασμός οφείλεται στο ότι κάθε τρίγωνο αποτελεί το σύμβολο που χρησιμοποιούσαν δύο διαφορετικοί κλάδοι της οικογένειας Ράνα, τα μέλη των οποίων χρημάτισαν ως πρωθυπουργοί της χώρας από το 1846 μέχρι το 1951.
Το λευκό φεγγάρι στο ψηλότερο αλλά μικρότερο τρίγωνο αντιπροσωπεύει τη βασιλική οικογένεια και ο λευκός ήλιος στο άλλο τρίγωνο αντιπροσωπεύει τους Ράνα. Παρότι καθιερώθηκε ως επίσημο σύμβολο το 1962, ο διαχωρισμός των δύο "οίκων" υφίσταται από τον 19ο αιώνα. Αν και η σημαία του Νεπάλ είναι μοναδική όσον αφορά το σχήμα της υπάρχουν κι άλλες στον κόσμο με ιδιαιτερότητες. Του Κατάρ είναι η μεγαλύτερη του κόσμου, ενώ της Ελβετίας και του Βατικανού είναι τετράγωνες.

Γιατί το χτύπημα του μαστιγίου παράγει αυτόν τον χαρακτηριστικό ήχο;

Ο χαρακτηριστικός αυτός ήχος προκαλείται γιατί η κίνηση του μαστιγίου υπερβαίνει την ταχύτητα του ήχου. Η κίνηση μπορεί να μεταδοθεί τόσο γρήγορα γιατί το μαστίγιο στενεύει από τη λαβή του προς την άκρη του. Μόλις χτυπήσουμε το μαστίγιο, η ορμή από την κίνηση στη λαβή διατηρείται σταθερή και η ταχύτητα αυξάνεται, καθώς η διάμετρος του μαστιγίου μειώνεται στην άκρη. Έτσι η κίνηση αναπτύσσει ταχύτητα καθώς κινείται προς την άκρη και όταν ξεπεράσει την ταχύτητα του ήχου παράγει τον χαρακτηριστικό ήχο του "σπασίματος".


Γιατί μπαμπά;

- Αφού υπάρχει Θεός, γιατί οι εκκλησίες έχουν αλεξικέραυνα?
O θεός Δίας ρίχνει τους κεραυνούς, ο Θεός των Χριστιανών μας έδωσε το αλεξικέραυνο.. (lol)


- Αυτός που βρίσκεται μεταξύ γκρεμού και ρέματος, έφτασε εκεί κολυμπώντας ή σκαρφαλώνοντας?
Μεταξύ γκρεμού και ρέματος βρίσκεται, άρα μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα. Αριστερά και δεξιά όμως; Καλά το καταλάβατε. Όλα είναι μια ευθεία και για όλα φταίει το γκαζόν.

- Αυτός που σκέφτηκε τη φράση "κορίτσι σαν τα κρύα νερά", έχει δοκιμάσει την επίδραση του κρύου νερού στη σεξουαλικότητά του?
Η απάντηση βρίσκεται στο γνωστό ανέκδοτο: κάποιος ρεπόρτερ μαθαίνει ότι μια φυλή ιθαγενών σε κάποιο νησάκι του Ειρηνικού έχει μεγάλα πέη. Πάει επι τόπου για να κάνει ρεπορτάζ και πραγματικά μένει έκθαμβος όταν βλέπει πως
πραγματικά έτσι είναι: άλλος 40, άλλος 50, άλλος 60. Ο μάγος της φυλής του υπενθυμίζει πάντως πως το πιο μακρύ μακρυνάρι το έχει ο αρχηγός, ο οποίος όμως εκείνη τη στιγμή απουσίαζε. Ο ρεπόρτερ πιστεύοντας πάρα ταύτα πως έχει
ήδη δει αρκετά, πάει σε μια παραλία του νησιού για να γράψει το ρεπορτάζ. Τη στιγμή που είναι κάτω από έναν φοίνικα αραγμένος βλέπει έναν ιθαγενή να βγαίνει μέσα από τη θάλασσα και ανάμεσα στα πόδια του ένα πράμα να (με το
συμπάθειο). Παθαίνει την πλάκα του καθώς ο ιθαγενής έχει φτάσει στην ακροθαλασσιά και ακόμα εκείνο να ξεπροβάλλει ολόκληρο. Ο ιθαγενής, ούτω ειπείν, κάνει την εξής παρατήρηση (που είναι και η απάντηση στο πιο πάνω
ερώτημα) καθώς βλέπει τον ρεπόρτερ να χάσκει: "Τι κοιτάς; Εσένα, όταν μπαίνεις σε ΚΡΥΟ ΝΕΡΟ, δεν σου ΜΑΖΕΥΕΙ ΛΙΓΟ;" Έτσι ακριβώς...

- Αφού το ψάρι πάει με λευκό κρασί, δεν θα έπρεπε το σούσι να πηγαίνει με σταφύλια?
Και βέβαια πάει, μη λες χαζομάρες. Γαλλική κουζίνα λέγεται αυτό.

- Όταν ένας κωφάλαλος βρίζει, η μαμά του τού ρίχνει πιπέρι στα χέρια?
Όχι βέβαια, του ρίχνει πιπέρι στο ΣΤΟΜΑ, κανονικά. Γλώσσα μπορεί να μην έχει, στόμα όμως έχει.

- Από καθαρά ανατομικής πλευράς, σε ποιο ακριβώς σημείο του αιδοίου δένεται το καράβι, προκειμένου να το σύρει?
Από την τρίχα της εφηβικής χώρας.

- Πού στήριζε η Εύα το φύλλο συκής?
Στην τρίχα που έσερνε και το καράβι πιο πάνω. (Είναι η περίφημη "τρίχα-κάγκελο", γνωστή έκτοτε στους πάντες)

- Θα είχε διαφορά για κάποιον αν, αντί να τραβάει ένα ζόρι, το έσπρωχνε?
Η διαφορά αυτή σε απλά ελληνικά λέγεται "μετάθεση ευθυνών". Είναι η γνωστή τακτική των πολιτικών...

- Όταν οι πρωταγωνίστριες στις τσόντες τελειώνουν με ΝΑΙ, ΝΑΙ, ΝΑΙ, σε τι ακριβώς συμφωνούν?
Ναι, τελειώνει ο λακαμάς, επιτέλους!

- Ο Νταρντανιάν ήταν Αρμένης?
Όχι, νομίζω Γάλλος αν και πιστεύω πως πρέπει να είχε ρίζες στην Άρτα (Ντε Αρτα-νιαν= μπορεί και να σημαίνει "από μια νιά της Άρτας")

- Ο "μπεκρή-μεζές" φαίνεται στο αλκοτέστ?
Εννοείται. Για την ακρίβεια φαίνεται πάνω στο καλαμάκι που φυσάμε για το αλκοτέστ.

- Αν βάλεις ανάποδα τις μπαταρίες σε ένα φακό, βγάζει σκοτάδι?
Όχι, βγάζει (το) λάδι.

- Έχει νόημα μια επιγραφή με τη φράση "μην εγγίζετε" να γραφτεί σε σύστημα μπράιγ?
Βεβαίως! Ειδικά αν είναι Άγγλος. Κάτω τα χέρια από τα μάρμαρα του Παρθενώνα!

- Όταν ένα φλας δεν ανάβει, δεν θα έπρεπε λογικά να θεωρείται μισο-χαλασμένο?
Ναι, αλλά λεφτά από την ασφάλεια δεν θα πάρεις γιατί κατ' αυτούς είναι και μισο-εντάξει.

- Αφού ισχύει το "σκέφτομαι άρα υπάρχω", τι συμβαίνει όταν "σκέφτομαι ότι είμαι ανύπαρκτος"?
Συμβαίνει πως είσαι ένας ανύπαρκτος που, παραδόξως, και σκέφτεται και υπάρχει . Αυτό έχει συμβεί και στην ταινία "ο αόρατος άνθρωπος".

Ήξερες οτι ...

Τα γνωστά σε όλους μας "νυχτικά" εμφανίστηκαν στην Ευρώπη τον 16ο αιώνα.
Έως τότε, οι άνθρωποι κοιμούνταν είτε γυμνοί είτε με τα ρούχα τους.

Ήξερες ο,τι...

Κάθε χρόνο, περισσότεροι από 2 εκατομμύρια άνθρωποι, στην πλειοψηφία τους παιδιά, πεθαίνουν από ασθένειες που προκαλούνται από την κακή ποιότητα του νερού! Η κακή υγιεινή και τα διαρροϊκά σύνδρομα δημιουργούν ένα εκρηκτικό
σύνολο που εξακολουθεί να πλήττει τον πλανήτη.

Περισσότεροι από 1 εκατομμύριο άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους εξαιτίας της ελονοσίας. Εκατομμύρια ακόμη από την ηπατίτιδα Α. Και σε όλες αυτές τις ανθρώπινες απώλειες, κοινός παρανομαστής είναι το νερό.

Γνωρίζατε ότι σήμερα, 1,1 δισεκατομμύριο άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση σε καθαρούς υδάτινους πόρους και 2,4 δισεκατομμύρια άνθρωποι στερούνται βασικών μέσων υγιεινής; Οι άνθρωποι αυτοί αποτελούν ταυτόχρονα το πιο φτωχό κομμάτι του πληθυσμού της γης και την ίδια στιγμή, εκείνο που κατά
συνέπεια, κουβαλά στις πλάτες του τις περισσότερες ασθένειες.

Κι ωστόσο, για όλους εμάς τους κατοίκους των ανεπτυγμένων χωρών, η χρήση του νερού αποτελεί ένα αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας. Είδος αδιαπραγμάτευτο, δεδομένο. Ένα αγαθό πάντοτε στη διάθεσή μας για να καλύψει βασικές ανάγκες: για ένα μπάνιο, για πόση, για το νοικοκυριό, για
την καθαριότητα. Μόνο οι δυσοίωνες προοπτικές που κάνουν λόγο για λειψυδρία είναι ικανές να μας προβληματίσουν και να βάλουν φρένο στην υπερκατανάλωση νερού. Όντας συνηθισμένοι να έχουμε σε αφθονία αυτό το αγαθό, ξεχνάμε συχνά την πραγματική του αξία και τη σπουδαιότητά του στη
ζωή όλων μας.

Για τους εθελοντές των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, το νερό -και μάλιστα το πόσιμο- αποτελεί αναντικατάστατο μέσο για την υγιεινή των πληθυσμών τους οποίους υποστηρίζουν με ανάλογα προγράμματα.

Γιατί ένα πρώτο βήμα για την ανακούφιση της φτώχειας είναι μεταξύ άλλων, η αναγνώριση των πολλών παραγόντων που συμβάλλουν στη γέννησή της -με βασικό αυτό της πρόσβασης των πληθυσμών σε καθαρούς υδάτινους πόρους.

Γιατί τα μπαλάκια του γκολφ έχουν ανωμαλίες;

Διότι οι ανωμαλίες αυξάνουν μέχρι και 4 φορές την απόσταση που μπορούν να διανύσουν τα μπαλάκια στον αέρα. Στο ξεκίνημα του αθλήματος χρησιμοποιούνταν μπαλάκια με λείες επιφάνειες μέχρι που οι παίχτες ανακάλυψαν πως τα παλιά μπαλάκια με ανωμαλίες στην επιφάνειά τους διένυαν μεγαλύτερη απόσταση. Όλο το μυστικό είναι στην αεροδυναμική, καθώς οι ανωμαλίες αυξάνουν τους στροβιλισμούς στο στρώμα του αέρα που βρίσκεται πολύ κοντά στην επιφάνεια της μπάλας. Με αυτό τον τρόπο αυξάνεται η πίεση του αέρα στο πίσω μέρος της μπάλας βοηθώντας την να ταξιδεύει περισσότερη ώρα στον αέρα.

Γιατί οι εφημερίδες κιτρινίζουν;

Το χαρτί, ως γνωστόν, παράγεται από το ξύλο και στο ξύλο υπάρχει μια ουσία που λέγεται λιγνίνη. Διαφορετικά είδη χαρτιού έχουν διαφορετική αναλογία λιγνίνης και το χαρτί των εφημερίδων έχει μεγαλύτερη ποσότητα. Φυσιολογικά η λιγνίνη έχει σκούρα απόχρωση αλλά όταν εκτίθεται στον αέρα ή στο φως του ήλιου γίνεται κίτρινη. Μόλις έρθει σε επαφή με το οξυγόνο της ατμόσφαιρας αρχίζει και η διαδικασία της αλλαγής. Ακόμη και ύστερα από ελάχιστες ώρες στο φως και τον αέρα μια εφημερίδα θα αρχίσει να κιτρινίζει.

Γιατί κάποιος ζυγίζει περισσότερο το βράδυ απ ότι το πρωί που ξυπνάει;

Υπάρχουν δύο λόγοι που το σωματικό μας βάρος είναι μικρότερο το πρωί που ξυπνάμε. Πρώτον, όταν κοιμόμαστε δεν λαμβάνουμε καμιά μορφή ενέργειας. Δεν τρώμε, δεν πίνουμε, δεν προσθέτουμε με άλλα λόγια βάρος στο σώμα μας. Αντίθετα για να συντηρηθεί ο οργανισμός όταν κοιμόμαστε, καταναλώνει ενέργεια διασπώντας ζάχαρη και λίπος. Δεύτερον, πολύ συχνά ιδρώνουμε στον ύπνο μας απελευθερώνοντας υγρά για να διατηρηθεί σταθερή η θερμοκρασία του σώματος μας. Είναι δύσκολο να υπολογιστεί το βάρος που χάνουμε κατά τον ύπνο μια και κοιμόμαστε λίγες ώρες ώστε το ποσό να είναι υπολογίσιμο. Καλό παράδειγμα όμως αποτελεί η αρκούδα που χάνει αρκετά κιλά κατά τη χειμερία νάρκη.

Γιατί κάνουμε λόγο για "ιούς" στους υπολογιστές;

Οι ρίζες του όρου βρίσκονται πίσω στο 1949 όταν ο πρωτοπόρος στον τομέα των υπολογιστών Τζον Βαν Νόιμαν μίλησε πρώτη φορά για τη δυνατότητα αναπαραγωγής ενός προγράμματος υπολογιστή. Οι υπάλληλοι των εργαστηρίων Bell τη δεκαετία του 50 έδωσαν ζωή στη θεωρία του, δημιουργώντας το παιχνίδι “Core Wars” όπου δύο προγραμματιστές απελευθερώνουν ένα πρόγραμμα και το παρακολουθούν να προσπαθεί να πάρει τον έλεγχο του υπολογιστή.
Ο ιός όμως εμφανίστηκε ως όρος το 1986 από τον μεταπτυχιακό φοιτητή τότε του πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας, Φρεντ Κόεν. Σύμφωνα μ αυτόν λοιπόν πρόκειται για ένα πρόγραμμα που μπορεί να μολύνει άλλα τροποποιώντας τα ώστε να περιλαμβάνουν μια, πιθανώς εξελιγμένη, εκδοχή του εαυτού τους. Το 1988 έμαθε και ο υπόλοιπος κόσμος τι σήμαινε αυτό όταν ο Ρόμπερτ Μόρις απελευθέρωσε το περίφημο "σκουλήκι του διαδικτύου" προκαλώντας τις πρώτες "ιογενείς" ζημιές σε υπολογιστές σε όλο τον κόσμο.

Ήξερες οτι ...

Ο πιο συνηθισμένος τραυματισμός μέσα σ' ένα αεροπλάνο είναι από τις πτώσεις φορητών υπολογιστών (λάπτοπ) και χαρτοφυλάκων, αντικείμενα τα οποία βρίσκονται μέσα στα ντουλάπια, πάνω απ' τα κεφάλια των επιβατών.

Καταρρίπτεται η πεποίθηση πως το σκάκι είναι μόνο για διάνοιες

Τα επιτραπέζια παιχνίδια σκάκι και GO απαιτούν πρακτική εξάσκηση, κι όχι διάνοια, όπως αποκαλύπτουν παρατηρήσεις του εγκεφάλου των παικτών. Οι εγκεφαλικές περιοχές νοημοσύνης εμφανίζονται ανενεργές όταν οι άνθρωποι
ασχολούνται με παιχνίδια στρατηγικής. Οι ερασιτέχνες των σκάκι και GO δεν χρησιμοποιούν μια περιοχή η οποία αποτελεί κέντρο της νοημοσύνης,αποκαλούμενη μερικές φορές "g", αναφέρουν κινέζοι και αμερικανοί ερευνητές. Το αποτέλεσμα αυτό είναι αντίθετο στην κοινή πεποίθηση. Το σκάκι θεωρείται ένα από τα πιό διανοητικά παιχνίδια. Το ίδιο και το κινέζικο παιχνίδι GO. Οι προκλήσεις που παρουσιάζονται και στα δύο παιχνίδια έχουν "πολλά κοινά" με τα προβλήματα που παρουσιάζονται κατά τη χρήση του δείκτη νοημοσύνης για τη μέτρηση του "g", υποστηρίζει ο John Duncan, ο οποίος μελετά τη νοημοσύνη στο Τμήμα Γνώσης και Επιστημών Εγκεφάλου του Καίμπριτζ. Κι αναρωτιέται εάν τεχνικά προβλήματα έκρυψαν τη δραστηριότητα στις περιοχές νοημοσύνης κατά την εγκεφαλική παρατήρηση.

Ο Sheng He, του πανεπιστημίου της Μινεσότα, θεωρεί ότι οι πολύ καλοί παίκτες ή εκείνοι που παίζουν χρήματα σε ένα παιχνίδι, χρειάζονται να χρησιμοποιήσουν το μυαλό τους περισσότερο. Στη δοκιμή, οι παίκτες σκέφθηκαν την καλύτερη κίνηση σε ένα μη ανταγωνιστικό σενάριο.
Εναλλακτικά, η πρακτική και η πείρα μπορούν πραγματικά να ευθύνονται για πολλές νικηφόρες κινήσεις. "Στις περισσότερες περιπτώσεις που φανταζόμαστε ότι έχουμε να κάνουμε με έξυπνους ανθρώπους, απλά πρόκειται για πολύ
έμπειρους", λέει ο ειδικός ψυχολόγος John Gabrieli του πανεπιστημίου του Στάντφορντ, στην Καλιφόρνια. Επιπλέον ο Sheng και οι συνεργάτες του εξέτασαν επίσης την υπόθεση ότι το σκάκι ασκεί το μυαλό διαφορετικά από το GO. Οι παίκτες του σκακιού επιλέγουν από μία περιορισμένη σειρά πιθανών
κινήσεων. Χχρησιμοποιώντας μεγάλες ποσότητες μικροτσίπ πυριτίου, οι προγραμματιστές υπολογιστών μπορούν να κατασκευάσουν ισχυρές μηχανές που συναγωνίζονται τους ανθρώπους: ο Deep Fritz ήλθε ισοπαλία με τον παγκόσμιο
πρωταθλητή Vladimir Kramnik τον Οκτώβριο. Αλλά στην περίπτωση του GO, όπου οι παίκτες μπορούν να κάνουν οποιαδήποτε κίνηση κατά μήκος του 19x19 πίνακα, ο υπολογιστής αντιμετωπίζει διάφορα προβλήματα. Θεωρείται πως το παιχνίδι απαιτεί περισσότερο ένστικτο ή "ανθρώπινη" στρατηγική".

Οι παρατηρήσεις του εγκεφάλου δεν πρόσφεραν πολλά στη διευκρίνιση αυτών των διαφορών. Όπως αναμένεται, οι παίκτες του GO χρησιμοποιούν το δεξί μισό του εγκεφάλου τους, που επιλύει θέματα θέσης και προσανατολισμού,περισσότερο απ' ότι οι παίκτες του σκιακού το αριστερό μισό του εγκεφάλου
τους που σχετίζεται με την επίλυση προβλημάτων. Παρόλαυτα, η τακτική του μυαλού φαίνεται παρόμοια. Το GO πρέπει να χρησιμοποιεί "διαφορετικούς μηχανισμούς του εγκεφάλου που δεν καταλαβαίνουμε", ολοκληρώνει ο He.

Ήξερες οτι ...

Το πιο δυνατό ζώο είναι ένα ...σκαθάρι (Scarabaeidae) που συναντάται κυρίως σε τροπικές ζώνες. Μετρήθηκε ότι μπορεί να σηκώσει 850 φορές το βάρος του. Σαν να σήκωνε ένας μέσος άνθρωπος 64 τόνους.

Γιατί μας τσιμπάνε μόνο τα θηλυκά κουνούπια;

Υπάρχουν πάνω από 2.700 διαφορετικά είδη κουνουπιών σε όλο τον κόσμο. Τα κουνούπια είναι περισσότερο γνωστά για τα ενοχλητικά τσιμπήματα τα οποία προκαλούν κυρίως στον άνθρωπο. Εκτός από αυτό όμως έχουν μια ιδιαίτερη σημασία για το οικοσύστημα μια και όταν είναι στο στάδιο του αυγού ή της πούπας αποτελούν τροφή για πολλά ζώα του νερού, ενώ όταν είναι ενήλικα είναι βασική τροφή αμφιβίων και πουλιών.

Τα κουνούπια διαθέτουν τρία διαφορετικά συστήματα ανίχνευσης γι αυτό και μπορούν πολύ εύκολα να βρουν τον στόχο τους.

Συγκεκριμένα έχουν χημικούς ανιχνευτές, οπτικούς ανιχνευτές και ανιχνευτές θερμότητας. Ταυτόχρονα διαθέτουν πολύ καλή σωματική διαμόρφωση για πέταγμα. Δεν τσιμπούν όλα τα κουνούπια αλλά μόνο τα θηλυκά. Τα αρσενικά κουνούπια έχουν διαφορετική μορφολογία στο κεφάλι και τρέφονται από το
νέκταρ των φυτών. Τα θηλυκά κουνούπια διαθέτουν μια μυτερή και λεπτή προβοσκίδα που εισάγουν στο δέρμα και με την οποία ρουφούν το αίμα το οποίο στην συνέχεια αποθηκεύουν στην κοιλιά τους. Τα θηλυκά χρειάζονται το αίμα γιατί περιέχει πρωτεΐνες απαραίτητες για την ανάπτυξη των αυγών που φέρουν. Ένα τσίμπημα μπορεί να περιέχει μέχρι και 5 χιλιοστά του λίτρου αίμα.

Ταυτόχρονα με το τσίμπημα τα κουνούπια αφήνουν και κάποιες δικές τους πρωτεΐνες στο μέρος που τσιμπούν οι οποίες δημιουργούν και όλο τα πρόβλημα μια και σε αυτές μπορεί να κρύβονται μεταδοτικές ασθένειες αλλά είναι και υπεύθυνες για την απόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος με ποτέλεσμα τον κνησμό και το κοκκίνισμα της περιοχής.

Γιατί η σκόνη του σπιτιού είναι πάντα γκρίζα;

Υπό φυσιολογικές συνθήκες, η σκόνη του σπιτιού αποτελείται από κύτταρα του δέρματος τα οποία έχουν αποβληθεί καθώς κι από διαστρική σκόνη. Το ίδιο συμβαίνει και με την γκαρνταρόμπα μας. Το ξερό δέρμα έχει ένα ημιδιαφανής γκρίζο χρώμα, και συνεπώς το ίδιο και η σκόνη.

Δεν υπάρχει άλλο χρώμα στη σκόνη γιατί τα αιμοφόρα αγγεία βρίσκονται πολύ βαθύτερα και δεν χάνονται καθώς το δέρμα μεγαλώνει. Aλλες μορφές σκόνης όπως για παράδειγμα η σκόνη του εδάφους που μεταφέρεται με τον αέρα, μπορεί να έχει διάφορα χρώματα και το χρώμα είναι ενδεικτικό της προέλευσης της.

Γιατί τα καρότα είναι πορτοκαλί;

Δεν είναι όλα τα καρότα πορτοκαλί !!!
Υπάρχει ένα μεγάλο φάσμα χρωμάτων, από σκούρο μωβ, κόκκινο, πορτοκαλί,κίτρινο και άσπρο. Αυτός που φταίει για την περιορισμένη ποικιλία που είναι διαθέσιμη στους καταναλωτές δεν είναι παρά οι προμηθευτές.
Ο άγριος τύπος είναι άσπρου χρώματος και είναι ο κυρίαρχος στα περισσότερα είδη.

Γιατί οι ελέφαντες δεν ξεχνούν;
Το ρητό λέει "οι ελέφαντες δεν ξεχνούν" και οι επιστήμονες ερευνούν τους λόγους αυτής της φοβερής μνήμης. Μια έρευνα στην Κένυα απέδειξε οτι οι θηλυκοί αφρικανικοί ελέφαντες έχουν μια εξαιρετική κοινωνική συμπεριφορά και θυμούνται όποιον έχουν συναντήσει στο παρελθόν. Οταν η οικογένεια
συναντά άλλους ελέφαντες, η μεγαλύτερη σε ηλικία ελεφαντίνα ενημερώνει τους συντρόφούς της ότι τους γνωρίζει και οτι πρόκειται "για παλιούς φίλους" ή στην αντίθετη περίπτωση ότι είναι ξένοι και δεν πρέπει να τους εμπιστεύονται.
Αποτέλεσμα αυτού του χαρακτηριστικού είναι οι οικογένειες των ελεφάντων να μην αναλώνονται σε περιττούς διαπληκτισμούς με άλλους ελέφαντες και να συγκεντρώνουν την προσοχή τους στην εξεύρεση τροφής και στην αναπαραγωγή.
Οσο μεγαλύτερες και περισσότερο έμπειρες είναι οι μητέρες , τόσο καλύτερα ενημερώνουν την ομάδα για τους εχθρούς, οπότε η ομάδα παραμένει ήρεμη και η αναπαραγωγή είναι καλύτερη και τα μωρά θα είναι περισσότερο υγιή. Η δόκτωρ Κάρεν Μακομπ, του πανεπιστημίου του Σάσεξ στο Μπράιτον, που ήταν
επικεφαλής των Βρετανών και Κενυατών ερευνητών, δήλωσε οτι οι οικογένειες των ελεφάντων μετακινούνται σε μεγάλες αποστάσεις για εξεύρεση τροφής για το λόγο αυτό πρέπει να αναπτύσσουν τη μνήμη τους και να διατηρούν την εικόνα των "κοινωνικών " τους επαφών. Αυτό όμως το προνόμιο το έχουν μόνο οι θηλυκοί ελέφαντες !!!

Γιατί ... το ούζο "ασπρίζει" με το νερό;
Στον γλυκάνισο οφείλει το άρωμα του το ούζο. Στο φυτό αυτό περιέχονται οργανικές χημικές ουσίες οι οποίες ονομάζονται τερπένια. Είναι αυτά που εξασφαλίζουν το χαρακτηριστικό άρωμα του γλυκάνισου, άρα και του ούζου. Τα τερπένια είναι διαλυτά στο αλκοόλ. Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο και με το νερό.
Εξαιτίας, λοιπόν, της περιεκτικότητας του ούζου σε αλκοόλ, οι ουσίες αυτές παραμένουν σε διάλυση. Όταν όμως το ούζο αναμιγνύεται με νερό, η διάλυση των τερπενίων είναι αδύνατη. Και αυτός είναι ο λόγος που το αγαπημένο ποτό
- κυρίως - του καλοκαιριού παίρνει λευκό χρώμα. Τα τερπένια είναι οι αίτιοι του αρώματος όχι μόνο του γλυκάνισου αλλά και αρκετών άλλων φυτών, όπως η μέντα, η πιπερόριζα και άλλα.

Γιατί τρεμοπαίζουν τ' άστρα;
Φταίει γι' αυτό η ατμόσφαιρα της Γης, την οποία διασχίζει το φως των αστεριών για να φτάσει στα μάτια μας.
Στην ατμόσφαιρα σχηματίζονται πολλές δίνες, που λειτουργούν ως φακοί ή πρίσματα μετακινώντας το φως ενός αστέρα. Παρόλο που η απόσταση στην οποία μετακινούνται είναι ελάχιστη, επειδή γίνεται πολλές φορές μέσα σε ένα δευτερόλεπτο, στο ανθρώπινο μάτι φαίνεται σα να "αναβοσβήνει".
Το φαινόμενο είναι εντονότερο σε μικρά σώματα, όπως τα άστρα, ενώ στους πλανήτες εκμηδενίζεται από το μέγεθός τους. Το φεγγάρι λαμπυρίζει μόνο όταν το παρατηρούμε μέσα από ένα καλό τηλεσκόπιο.
Το φως των ουράνιων σωμάτων παραμένει σταθερό όταν παρακάμψουμε την ατμόσφαιρα της Γης. Αυτό γίνεται με το τηλεσκόπιο Χαμπλ, που ταξιδεύει στο Διάστημα και καταγράφει εικόνες αξεπέραστης καθαρότητας, καθώς το περίγραμμα των σωμάτων δεν διαστρεβλώνεται από τη γήινη ατμόσφαιρα. Στα
αστεροσκοπεία, οι επιστήμονες προσπαθούν να αποφύγουν την παραμόρφωση του φωτός των αστέρων προσαρμόζοντας την οπτική των μεγάλων τηλεσκοπίων για να πετύχουν ευκρινέστερες εικόνες.

Γιατί η θάλασσα είναι αλμυρή;
Καθώς το νερό διασχίζει και διαβρώνει τη γη, παρασύρει αλάτι (όπως και άλλα ορυκτά) στα ποτάμια κι αυτά με τη σειρά τους στη θάλασσα. Το αλάτι παραμένει στη θάλασσα γιατί δεν φεύγει νερό από αυτήν. Καθώς το θαλασσινό νερό εξατμίζεται, όλο σχεδόν το αλάτι που περιέχει, μένει πίσω. Αυτή η αιώνια διαδικασία έκανε το θαλασσινό νερό αλμυρό (3% είναι η περιεκτικότητά του σε αλάτι). Αυτές είναι οι γενικές γραμμές, αλλά όχι ολόκληρη η αλήθεια. Η θάλασσα εμπλουτίζεται σε αλάτι και από τον εξωτερικό φλοιό της γης κάτω από τους ωκεανούς. Στον πυθμένα των ωκεανών υπάρχουν οι λεγόμενες υδροθερμικές δίοδοι απ όπου το νερό εισχωρεί στον φλοιό, ζεσταίνεται, απελευθερώνει αλάτι από αυτόν και επιστρέφει στον ωκεανό με την ποσότητα αλατιού που μεταφέρει. Με τον ίδιο τρόπο αυξάνουν την ποσότητα αλατιού στη θάλασσα και τα ηφαίστεια. Γιατί όμως δεν αυξάνεται η ποσότητα αλατιού στο θαλασσινό νερό; Καταρχήν όλα τα πλάσματα χρειάζονται νάτριο και ασβέστιο για να ζήσουν και τα θαλάσσια τα παίρνουν από το αλάτι του νερού. Όταν πεθαίνουν το αλάτι απομένει ως ίζημα, το οποίο πολύ γρήγορα θα χαθεί μέσα στο φλοιό των ωκεανών. Μεγάλες ποσότητες ορυκτών που περιέχει ο φλοιός της γης, χάνονται, όταν οι τεκτονικές πλάκες των ωκεανών υποχωρούν κάτω από τις ηπειρωτικές πλάκες συμπαρασύροντας και μεγάλες ποσότητες αλατιού στα βάθη του πλανήτη.

-Γιατί κάποια από τα θαλάσσια θηλαστικά πνίγονται-
Για αρκετά θαλάσσια θηλαστικά - φάλαινες, δελφίνια, θαλάσσιοι ελέφαντες - ο πνιγμός αποτελεί το τελευταίο στάδιο και όχι την πρωτογενή αιτία ενός ενδεχόμενου θανάτου. Πάντως ένα υγιές θηλαστικό δεν κινδυνεύει να πνιγεί ακόμη κι όταν κοιμάται καθώς λόγω ενεργητικής ή παθητικής άνωσης δεν χρειάζεται προσπάθεια για να βγει στην επιφάνεια του νερού και να πάρει τον αέρα που χρειάζεται. Συχνά όμως φώκιες και θαλάσσιοι ελέφαντες που είναι άρρωστοι βγαίνουν στη στεριά όπου μπορούν να ξεκουραστούν και να ανακάμψουν χωρίς το φόβο να πνιγούν. Η τακτική αυτή δεν αποδίδει για τις φάλαινες που πολύ συχνά βγαίνουν στις ακτές για να αποφύγουν τον πνιγμό. Συνήθως πριν προλάβουν να θεραπευτούν η υπερθέρμανση προκαλεί ανεπανόρθωτη καταστροφή των ιστών. Θα πεθάνουν γρήγορα ακόμη κι αν οι άνθρωποι τις βοηθήσουν να ξαναμπούν στο νερό. Σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις επίσης κάποια από τα θηλαστικά μπορεί να κρατήσουν την αναπνοή τους μέχρι να πεθάνουν.

Γιατί ο αστακός μαγειρεύεται ζωντανός;
Η απάντηση είναι μόνο μία και έχει να κάνει με το γεγονός πως το κρέας του αστακού χαλάει πάρα πολύ γρήγορα. Ποτέ μην τρώτε λοιπόν αστακό που δεν έχει μαγειρευτεί ζωντανός, το οποίο θα διαπιστώσετε από το αν έχει τυλιγμένη την ουρά του. Στην αντίθετη περίπτωση έχει πεθάνει πριν μαγειρευτεί. Τέλος, για τον αστακό το καυτό νερό δεν έχει και μεγάλη σημασία μιας και ο εγκέφαλός του δεν έχει κεντρικό νευρικό σύστημα και δεν αντιλαμβάνεται τον πόνο.

Γιατί τα περισσότερα φερμουάρ έχουν τα γράμματα ΥΚΚ;
Το φερμουάρ ανακαλύφθηκε από τον Γουίτκομπ Λ. Τζάτζον, αλλά ως μέθοδος σύνδεσης- συνδετήρας πατενταρίστηκε το 1917 από τον Σουηδό Γεδεών Σάντμπακ. Το 1934 ιδρύθηκε στο Τόκιο η εταιρεία Yoshida Kogyo Kabushililaisha. Εξήντα χρόνια αργότερα άλλαξε το όνομά της σε ΥΚΚ co. όπως ήταν γνωστή άλλωστε από τα αρχικά της πάνω στα φερμουάρ που κατασκευάζει. Η εταιρεία σήμερα διαθέτει άλλες 80 εταιρείες και 206 εργοστάσια σε 52 χώρες.

Γιατί το χάμπουργκερ λέγεται έτσι, αφού δεν έχει χοιρινό κρέας;
Η προέλευση του ονόματος δεν έχει να κάνει με το κρέας που χρησιμοποιείται στην παρασκευή του - βοδινό και όχι χοιρινό/ham- αλλά με ένα φαγητό που πήγαν στην Αμερική οι πρώτοι μετανάστες και ονομαζόταν βοδινό ή μπιφτέκι Αμβούργου (Χάμπουργκ). Δεν ήταν τίποτε περισσότερο από κομματάκια ωμού βοδινού. Το χάμπουργκερ, όπως το ξέρουμε, εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην Εμπορική Έκθεση του Σαιντ Λούις το 1904.

Γιατί λέμε ότι τα μέλη των βασιλικών οικογενειών είναι γαλαζοαίματοι;
Οι ρίζες της έκφρασης βρίσκονται στην Ισπανία της Αναγέννησης. Την περίοδο εκείνη η ισπανική βασιλική οικογένεια ασκούσε τα καθήκοντά της με έναν παράξενο τρόπο. Τα μέλη της δεν έκαναν απολύτως τίποτα. Και όταν λέμε τίποτα, εννοούμε καμία φυσική δραστηριότητα. Ακόμη και οι μετακινήσεις μέσα στο παλάτι γίνονταν πάνω σε καρέκλες που τις κουβαλούσαν οι υπηρέτες. Εξαιτίας αυτής της απραξίας προσλάμβαναν λιγότερο οξυγόνο και μειωνόταν η θερμοκρασία του αίματος με αποτέλεσμα οι φλέβες τους να παίρνουν γαλάζιο χρώμα.

Γιατί κάποιες φορές ενώ κοιμόμαστε έχουμε την εντύπωση ότι πέφτουμε;
Κατά τη διάρκεια της ημέρας οι μύες συσσωρεύουν ένταση, η οποία απελευθερώνεται το βράδυ που ξαπλώνουμε για να κοιμηθούμε. Μερικές φορές και κατά τη διάρκεια του ύπνου οι μύες συσπώνται και τινάζονται και ο εγκέφαλος το ερμηνεύει ως πέσιμο. Επιπλέον ονειρευόμαστε ότι πέφτουμε και επειδή κάτι τέτοιο μας τρομάζει η αντίδρασή μας είναι πιο έντονη.

Γιατί έχουμε λόξυγκα;
Ο λόξυγκας προκαλείται από ακούσιες συσπάσεις του διαφράγματος. Αυτό με τη σειρά του προκαλεί άμεσο και στιγμιαίο κλείσιμο των φωνητικών χορδών από το οποίο παράγεται και ο χαρακτηριστικός ήχος του λόξυγκα. Οι συνήθεις λόγοι γι αυτή την αντίδραση είναι το πολύ και γρήγορο φαγητό, η νευρικότητα και το άγχος ή οι στομαχικές διαταραχές. Μερικές φορές μπορεί να είναι και προάγγελος σοβαρότερων προβλημάτων όπως έμφραγμα.

Γιατί στα χειρουργεία οι γιατροί φοράνε πράσινες φόρμες;
Μέχρι και πριν από 80 περίπου χρόνια, οι γιατροί φορούσαν άσπρα και στα χειρουργεία με αποτέλεσμα να δείχνουν σαν χασάπηδες καταρρακώνοντας την ψυχολογία των ασθενών. Κάποια στιγμή διαπίστωσαν ότι το αίμα πάνω σε πράσινες μπλούζες αποκτά λιγότερο τρομακτική απόχρωση και θυμίζει περισσότερο λεκέ από καφέ ή ιδρώτα.

Ήξερες ότι:
Το γρηγορότερο ψάρι είναι το Istiophorus platypterus! και η ταχύτητα που αναπτύσσει κυμαίνετε στα 109 Km/h !

SOS:Σχολεία της περιοχής μας εκτεθειμένα στον αμίαντο.

O αμίαντος ξανακάνει την εμφάνισή του στην τοπική μας επικαιρότητα.Και αυτό το λέμε γιατί οι κατασκευές με αμίαντο απασχόλησαν την τοπική κοινωνία, τόσο για τα ζητήματα σχολείων, όσο και για τα συστήματα ύδρευσης ( κοινώς για το νερό που πίνουμε)Τι είναι όμως ο αμίαντος;Είναι αλήθεια ότιο αμίαντος λόγω του χαμηλού κόστους αποτέλεσε την ιδανική λύση ως μονωτικό και κατασκευαστικό υλικό για πολλές δεκαετίες.Σήμερα αμιαντούχα υλικά βρίσκονται σχεδόν παντού μεταξύ άλλων σε Δημόσια κτίρια, Σχολεία, Κατοικίες κτλ.Στη συνέχεια όμως ήρθαν οι επιδημιολογικές μελέτες που ως καταπέλτης έδειξαν πόσο επικίνδυνο και καρκινογόνο είναι το υλικό αυτό:Ούτε λίγο ούτε πολύ μπορεί να προκαλέσει πολύ σοβαρές ασθένειες, οι οποίες εμφανίζονται πολλά χρόνια μετά την πρώτη έκθεση.Και μιλάμε για ασθένειες, οι οποίες εκδηλώνονται μέχρι και 15 χρόνια μετά μετά την επαφή με το υλικό αυτό.Με λύπη διαπιστώνουμε ότι αν και η Ευρωπαική ένωση χαρακτήρισε ως άκρως επικίνδυνο και ακατάλληλο το υλικό αυτό, εντούτοις υπάρχουν ακόμα σχολεία που δεν έχει "ξηλωθεί" ακόμα.Είναι αλήθεια ότι σε σχολικές κατασκευές κυρίως εκτός της πόλης είναι εκτεθιμένοι μαθητές με το επικίνδυνο αυτό υλικό.Επίσης τα εσωτερικά δίκτυα ύδρευσης, δεκάδων χωριών της Αιτωλοακαρνανίας, είναι πεπαλαιωμένα και κατασκευασμένα με σωληνώσεις αμιάντου.Το θέμα αυτό έχει έρθει στην βουλή και το 2005 και πιο πρόσφατα, αλλά ακόμα δεν έχει λήξει οριστικά, και δεν αναφερόμαστε μόνο για το τόπο μας, αλλά και για όλες τις άλλες περιοχές.Πρέπει κύριοι να θρηνήσουμε θύματα για να γίνει το αυτονόητο, δηλαδή να προστατεύσουμε την υγεία των παιδιών μας και κατ επέκτασην όλων μας;
Πηγή: agrinio-news

Νεκρός από έκρηξη στο ναυπηγείο της Χαλκίδας

Νεκρός από έκρηξη που σημειώθηκε σήμερα το πρωί στο επισκευαζόμενο δεξαμενόπλοιο "Νομπέσερ", με σημαία Παναμά, στα ναυπηγεία της Χαλκίδας, είναι 49χρονος εργατοτεχνίτης, ενώ ελαφρά τραυματίας ένας συνάδελφός του, που μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο της Χαλκίδας.
Απο την Ναυτεμπορική

Με βουνά από σκουπίδια έχουν γεμίσει πολλά σημεία της Αθήνας

Με βουνά από σκουπίδια έχουν γεμίσει πολλά σημεία της Αθήνας, καθώς οι εργαζόμενοι στους Δήμους συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους Ήδη αρκετές περιοχές παρουσιάζουν μια αντιαισθητική εικόνα που ελλοχεύει κινδύνους για τη δημόσια υγεία. Τα προβλήματα εστιάζονται στις γειτονιές και στους στενούς δρόμους, ενώ αντίθετα, οι κεντρικοί άξονες παραμένουν καθαροί. Χωρίς σκουπίδια γιόρτασαν πάντως οι Αθηναίοι τα κούλουμα στους λόφους του Φιλοπάππου και του Στρέφη, αφού την Κυριακή έγινε αποκομιδή των απορριμμάτων από συνεργεία καθαριότητας με συμβασιούχους εργαζόμενους.

Ο δήμαρχος Αθηναίων, Νικήτας Κακαλαμάνης κάλεσε τους εργαζομένους στους δήμους να επιστρέψουν στα καθήκοντά τους για να μην τεθεί σε κίνδυνο η δημόσια υγεία. Το πρόβλημα αναμένεται να οξυνθεί τις επόμενες ημέρες.

Οι εργαζόμενοι στην τοπική αυτοδιοίκηση συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους με 48ωρη απεργία αύριο και την Τετάρτη, οπότε και θα συνεδριάσει εκ νέου η ΠΟΕ - ΟΤΑ προκειμένου να αποφασίσει για τις επόμενες κινήσεις του κλάδου.

Πηγή:http://www.ert.gr

Δευτέρα 10 Μαρτίου 2008

Όλος ο κόσμος απεργεί την Τετάρτη και μέχρι τις 20 Μαρτίου εκτός από τους δημοσιογράφους.

Το ασφαλιστικό δεν ακούμπησε τους δημοσιογράφους

Όλος ο κόσμος απεργεί την Τετάρτη και μέχρι τις 20 Μαρτίου εκτός από τους δημοσιογράφους.

Η Πετραλια με το ασφαλιστικό της , ούτε που τους ακούμπησε αφού:
1) AYΞΑΝΟΝΤΑΙ ΚΑΤΑ 300 ΕΥΡΩ ΟΙ ΚΑΤΩΤΕΡΕΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ.
2) ΔΕΝ ΘΙΓΕΤΑΙ Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΔΙΕΤΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΤΑΞΗ (ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ (ΕΙΝΑΙ 5ΕΤΙΑ).
3) ΔΕΝ ΦΕΥΓΕΙ ΤΟ ΚΑΜΑΡΙ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΜΕ ΤΟ ΔΟΜΗΜΕΝΟ ΟΜΟΛΟΓΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΔΟΕΑΠ.
4). Τα ταμεία μένουν ως έχουν και δεν αλλάζει τίποτα.

Οι δημοσιογράφοι δεν είναι η τετάρτη εξουσία αλλά η πρώτη εξουσία. Είναι σαφές αυτό;
Απο το troktiko

Είναι μόνιμοι, πληρώνουν λιγότερο ρεύμα και μας το κόβουν


Συνεχίζουν να προκαλούν οι εργατοπατέρες της ΔΕΗ αφού δεν τους φθάνει που είναι μόνιμοι και τους πληρώνουμε από την τσέπη μας, δεν τους αρκεί που έχουν μειωμένο τιμολόγια στο ρεύμα ούτε άλλες διευκολύνσεις έναντι άλλων επαγγελμάτων, επιμένουν και προχωρούν από αύριο σε νέες διακοπές ρεύματος. Οι άνθρωποι δεν σέβονται το κοινωνικό αγαθό που πληρώνει ο Έλληνας πολίτης. Κατεβάζουν τον διακόπτη και δεν βρίσκουν άλλον τρόπο αντίδρασης. Έχουν χάσει την κοινή γνώμη και πλέον απέναντι στην κοινωνία είναι υπόλογοι. Πάει και τελείωσε. Όλοι έχουν πρόβλημα με το ασφαλιστικό, αλλά είναι διαφορετικό να σου κόβουν το ρεύμα και το νερό , όπως και το να μην μαζέψεις τα σκουπίδια. Αυτά τα τρία δεν πρέπει να τα διαπραγματευόμαστε.

Απο το troktiko

Αντι για λαγανα (3ευρω) θα παρω 6 φρατζολες να περασω τη βδομαδα (συνταξιουχος ΙΚΑ).

Πριν απο λιγο στο ραδιοφωνο ενας συνταξιουχος των 6οο ευρω εξηγουσε με αξιοπρεπεια γιατι δεν θα παρει λαγανα σημερα.

1) Το θεωρω κοροιδια ειπε, ειναι υπερβολικη η τιμη.
2) Αντι για λαγανα μπορω να παρω ψωμι για ολη τη βδομαδα και αυτο θα κανω.
Ευχηθηκε καλα κουλουμα και καλη σαρακοστη.
ΥΓ1. Αφιερωνεται στην ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ
ΥΓ2. Ερευνα απο την εισαγγελια για τον θανατο της ηλικιωμενης απο την διοκοπη ρευματος
Απο τον wolf

Απειλή για την δημόσια υγεία

Η απεργία θα διαρκέσει έως την Τετάρτη

Έως και την Τετάρτη θα συνεχιστεί η απεργία των εργαζομένων στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που αντιδρούν στην ασφαλιστική μεταρρύθμιση.

Την ίδια ώρα, κίνδυνο για τη δημόσια υγεία αποτελούν οι τόνοι των απορριμμάτων που έχουν ήδη συσσωρευτεί στους δρόμους της Αθήνας και του Πειραιά.

Η κατάσταση θα επιδεινωθεί ιδίως μετά τη Καθαρά Δευτέρα.

Οι δήμοι απευθύνουν έκκληση στους πολίτες να μην κατεβάζουν τα σκουπίδια στους κάδους

Για το ασφαλιστικό, η ΟΤΟΕ έχει αποφασίσει για την Τρίτη νέα 24ωρη απεργία στην Τράπεζα της Ελλάδος.

48ωρη απεργία από την Τετάρτη θα πραγματοποιήσουν δικηγόροι και μηχανικοί.

Για την ίδια ημέρα, ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ εξήγγειλαν τρίωρη στάση εργασίας από τις 12 το μεσημέρι και συλλαλητήριο στο Σύνταγμα.

Στη στάση συμμετέχουν και οι δικαστικοί υπάλληλοι.

Τρίωρη στάση εργασίας την Τετάρτη και 24ωρη απεργία την Πέμπτη εξήγγειλαν τα σωματεία των εργαζομένων στο Μετρό και τον Ηλεκτρικό Σιδηρόδρομο.

Κυριακή 9 Μαρτίου 2008

ΚΟΚΚΑΛΗΣ ΚΑΙ ΟΛΠ


Ακόμη ένα σκάνδαλο ήρθε στην επιφάνεια στο λιμάνι και συγκεκριμένα στον ΟΛΠ εξαιτίας των εκκρεμοτήτων της Intracom σε σχέση με το Oλοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα που της έχει ανατεθεί από το 1998 με τίμημα 2,8 δισ. δρχ., αλλά και των κινήσεων που εκδηλώθηκαν για την επέκταση της σύμβασης τεχνικής υποστήριξης και συντήρησης μέχρι το 2012 και της αναβάθμισης του ίδιου συστήματος αξίας 9 περίπου εκατ. ευρώ.
Έτσι στις 21-10 κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Δ.Σ. του
OΛΠ, ο διευθύνων σύμβουλός του επιχείρησε να κλείσει τις εκκρεμότητες της σύμβασης με πρωτόκολλο συμβιβασμού με την Intracom με ποινή σε βάρος της ύψους 425.517 ευρώ και αποδέσμευση των εγγυητικών επιστολών της.
Tο πρωτόκολλο
υπεγράφη στις 11 Οκτωβρίου παρά το γεγονός ότι ο υπουργός Eμπορικής Nαυτιλίας M. Kεφαλογιάννης, από τις 3 Οκτωβρίου, έχει ζητήσει εγγράφως από τον πρόεδρο της Kοινωνίας της Πληροφορίας A.E. τον ορισμό πραγματογνώμονα για να μελετήσει τη σύμβαση, να ελέγξει το εγκατεστημένο σύστημα, αλλά και να γνωμοδοτήσει για τη σύμβαση συντήρησής του.
Στην παραπάνω συνεδρίαση ο διευθύνων σύμβουλος έβαλε το ζήτημα της σύμβασης. Εκεί, σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής, στις 21-10, «εκδηλώθηκαν έντονες αντιδράσεις κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, δημιουργήθηκαν ετερόκλητα στρατόπεδα, η συνεδρίαση διεκόπη και ο διευθύνων σύμβουλος του Oργανισμού N. Aναστασόπουλος απείλησε με παραίτηση, ερμηνεύοντας την εντολή του YEN για έλεγχο της σύμβασης ως άρση της εμπιστοσύνης στο πρόσωπό του». Πάντως
ορίστηκε ήδη πραγματογνώμονας για τον έλεγχο της σύμβασης του OΛΠ με την Intracom.
Απο το fasistes.blogspot

ΚΟΚΚΑΛΗΣ και ΕΘΝΙΚΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΙΑΧΕΙΡΗΣΗΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΠΛΟΙΩΝ


Το σκάνδαλο αφορά το Εθνικό Πληροφοριακό Σύστημα Διαχείρισης Κυκλοφορίας Πλοίων (VTMIS). Tο VTMIS έπρεπε να παραδοθεί στις 29 Δεκεμβρίου 2001 και θα κόστιζε 21,6 εκατ. ευρώ. Όμως με επεκτάσεις που δόθηκαν με απευθείας ανάθεση στην Intracom, το κόστος του έργου έχει φθάσει τα 29 εκατ. ευρώ. Tο Δεκέμβριο του 2001 έγινε η πρώτη επέκταση της σύμβασης για το Pίο - Aντίρριο, ύψους 1,5 εκατ. ευρώ, ενώ τον Aύγουστο του 2003 και ενώ η εταιρεία ήταν εκπρόθεσμη με άλλη απευθείας ανάθεση, ύψους 5,8 εκατ. ευρώ, της ανετέθησαν τα VTS Πειραιά και Pαφήνας.
Όλα αυτά έγιναν με την έγκριση του Eλεγκτικού Συνεδρίου.
Eν τω μεταξύ στις 25 Mαΐου 2001 άρχισαν πάλι οι τροποποιήσεις στη σύμβαση γιατί ήταν φανερό ότι το έργο ήταν αδύνατο να ολοκληρωθεί. Συνολικά, έγιναν τέσσερις τροποποιήσεις της για τεχνικές αλλαγές, αλλά και για την εξασφάλιση παρατάσεων παράδοσής του μέχρι τις 30/12/2003. Τελικά το VTMIS παραλαμβάνεται με προβλήματα και σοβαρές ατέλειες την 1η Σεπτεμβρίου 2005, σχεδόν τέσσερα χρόνια αργότερα, μέσω πρωτοκόλλων προσωρινής αποδοχής τμημάτων του, στα οποία αποτυπώνονται οι τρύπες στο πληροφοριακό σύστημα, αλλά και οι ποινές προς την Intracom. H επιτροπή παραλαβής εισηγείται στον υπουργό Eμπορικής Nαυτιλίας, M. Kεφαλογιάννη, την επιβολή προστίμου στην Intracom για καθυστέρηση παράδοσης ενός χρόνου και για μη ικανοποιητική λειτουργία, ύψους 31.575.785 ευρώ. Tο πρόστιμο επιβάλλεται σύμφωνα με το άρθρο 12 παρ. 2 της σύμβασης 133/99. Αμέσως μετά ο Κεφαλογιάννης γίνεται στόχος επίθεσης από τον Τριανταφυλλόπουλο και την εφημερίδα του, Θέμα, την οποία εκδίδει μαζί με τον φίλο του Κόκκαλη, δημοσιογράφο Θ. Αναστασιάδη. Ο Κεφαλογιάννης χτυπάει από παλιά τον Κόκκαλη και η κόντρα τώρα έχει μεγαλώσει όχι μόνο για το VTMIS, αλλά και για το σύστημα πληροφορικής του ΟΛΠ (δες παρακάτω σχετική αναφορά).
Ο Κόκκαλης το 2002 είχε επίσης καταθέσει αγωγή κατά της Καθημερινής, που είχε γράψει για το σκάνδαλο, απαιτώντας αποζημίωση 6 εκατ. ευρώ και υποστηρίζοντας ότι η εφημερίδα έγραψε αναλήθειες και συκοφαντίες για το έργο του VTMIS και την εκπρόθεσμη από τότε Intracom. Aρχικά το Πολυμελές Πρωτοδικείο του Πειραιά (απόφαση 5483) που δίκασε την αγωγή της Intracom στις 31/12/2004 την απέρριψε αναφέροντας ότι το δημοσίευμα για το VTMIS: «Aναφέρεται σε αληθή γεγονότα, αποτελεί προϊόν επισταμένης δημοσιογραφικής έρευνας και η κριτική και τα σχόλια που περιέχονται σ’ αυτό έγιναν από δικαιολογημένο δημοσιογραφικό ενδιαφέρον». H Intracom κατέθεσε έφεση. Στις 22 Σεπτεμβρίου 2005 το Eφετείο Πειραιά (με την απόφαση 914) απέρριψε την έφεση της Intracom και της επέβαλε την πληρωμή δικαστικών εξόδων, υιοθετώντας πλήρως το σκεπτικό του Πολυμελούς Πρωτοδικείου.
Για το θέμα της σύμβασης της Intracom και των καθυστερήσεων είχε πραγματοποιηθεί προκαταρκτική εξέταση από την εισαγγελέα Πρωτοδικών Aθηνών κ. Mαλούχου, όμως, η υπόθεση είχε μπει στο αρχείο. Όμως από τον περασμένο Iανουάριο η Eισαγγελία Πρωτοδικών Πειραιά αναζητεί ξανά ευθύνες ακόμα και σε υπουργούς ή πολιτικά πρόσωπα για τη σύμβαση του VTMIS. Θα περιμένουμε να δούμε αν θα υπάρξουν δικαστές που αντιστέκονται ακόμα ή θα υποκύψουν μπροστά στην τεράστια εκστρατεία της επιλεκτικής και φασιστικού τύπου κάθαρσης που πραγματοποιείται στους δικαστές.
Απο το fasistes.blogspot

ΚΟΚΚΑΛΗΣ ΚΑΙ ΟΠΑΠ

Βαθιά ριζωμένη η διαπλοκή στην Ελλάδα είναι δύσκολο πλέον να ακόμα και να περιοριστεί όση πολιτική βούληση και αν υπάρχει...
Φίλος μας έστειλε τα παρακάτω δείγματα διαπλοκής και συμπεριφοράς των γνωστών διαπλεκόμενων επιχειρηματιών Κόκκαλη και Μπόμπολα που ξεκίνησαν επί Σημίτη και παρά τις κάποιες προσπάθειες της ΝΔ και της δικαστικής εξουσίας συνεχίζονται δυστυχώς έως και σήμερα...Ενδιαφέρουσα σε μερικά από αυτά η εμπλοκή του Τυπου..

Όταν η ΟΑΚΚΕ έβγαζε την πρώτη αφίσα ενάντια στην κάθαρση και τον Τριανταφυλλόπουλο, έλεγε μεταξύ άλλων ότι ο Τριανταφυλλόπουλος το Νοέμβρη του 2004 διέσυρε τον πρόεδρο του ΟΠΑΠ Φιλιππίδη για μια νόμιμη απευθείας ανάθεση έργου την ώρα που αυτός προσπαθούσε να ανεξαρτητοποιήσει τον ΟΠΑΠ από την Ιντραλότ του Κόκκαλη. Στην γνωστή εκπομπή του μάλιστα ειρωνεύτηκε την ΟΑΚΚΕ λέγοντας «με τον Φιλιππίδη και τον Ορφανό θα κάνουμε επανάσταση σύντροφοι;». Λίγες μέρες μετά όμως ο Φιλιππίδης έπαιρνε την άγουσα για το σπίτι του, προς πανηγυρική επιβεβαίωση της ΟΑΚΚΕ.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της
Ελευθεροτυπίας στις 9-10: «Ο Σ. Κόκκαλης έχει σημαντικές προσβάσεις και στη «νέα εξουσία» (του ΟΠΑΠ). Οι πληροφορίες λένε ότι διατηρεί πάντα πολύ καλές σχέσεις με τρεις υπουργούς (οι δύο σε υπουργεία «πρώτης γραμμής») και τους διοικητές του ΟΠΑΠ Φ. Νειάδα και του ΟΤΕ, Π. Βουρλούμη. Στο 18μηνο διακυβέρνησης της Ν.Δ., ο Σ. Κόκκαλης έχει πάρει δουλειές και από τους δυο οργανισμούς. Όμως οι μεγάλες μπίζνες είναι μπροστά του κι αφορούν τον διαγωνισμό για τον εκσυγχρονισμό του ΟΠΑΠ και την είσοδό του στη σταθερή τηλεφωνία». Ο διαγωνισμός για τον τεχνολογικό εκσυγχρονισμό του ΟΠΑΠ αφορά την προμήθεια κεντρικού συστήματος και τερματικών, ύψους 200 εκατ. ευρώ. Η Ιντραλότ έχει συμφέρον ακόμη και από την ακύρωση του διαγωνισμού (οι προσφορές θα ανοίξουν στις αρχές Ιανουαρίου), αφού μ' αυτό τον τρόπο θα συνεχίσει να βρίσκεται στον ΟΠΑΠ. Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα «κάποιες πληροφορίες λένε ότι ο Σ. Κόκκαλης έχει λάβει διαβεβαιώσεις ότι θα είναι ο νικητής».
Παρά το διώξιμο του Φιλιππίδη από την προεδρία του ΟΠΑΠ και το διορισμό του Νειάδα εν τούτοις ο οργανισμός αντιστέκεται. O OΠAΠ, επικαλούμενος διατάξεις της ισχύουσας νομοθεσίας, με την οποία απαγορεύεται σε οποιονδήποτε να οργανώνει παίγνια, ακόμη και δίχως ανταλλάγματα, χωρίς την άδειά του, αντέδρασε άμεσα στην ανακοίνωση της εταιρείας παροχής υπηρεσιών Ιντερνετ «Hellas On Line», που πρόσφατα εξαγοράστηκε από τον Κόκκαλη, με την οποία διαφήμιζε το πρόγραμμα της «Οn Line Gaming», κρίνοντας ότι συνιστά προάγγελο ιντερνετικού τζόγου. Έτσι, ενημέρωσε τη ΓAΔA και το ΣΔOE, προκειμένου να ερευνήσουν αν είναι νόμιμη μια τέτοια δραστηριότητα, και αμέσως η HOL σταμάτησε τη διαφήμιση.

ΜΠΟΜΠΟΛΑΣ ΚΑΙ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ


Μέχρι πριν λίγους μήνες τα δημόσια οδικά κυρίως έργα, δίνονταν με απευθείας αναθέσεις στον Μπόμπολα. Μετά τις αντιστάσεις που εμφανίστηκαν στη Ν.Δ. με το νόμο και τη συζήτηση για το βασικό μέτοχο και το φως που ρίχτηκε στην απίστευτη γιγάντωσή του, η κυβέρνηση αναγκάστηκε να κάνει διαγωνισμούς για μια σειρά από έργα. Έτσι πολλοί ανταγωνιστές του ανάλαβαν δημόσια έργα. Όμως το καλό το παλικάρι ξέρει και άλλο μονοπάτι. Έχοντας την πολιτική εξουσία το ρωσόδουλο τετρακομματικό καθεστώς μπόρεσε να βάλει πάλι τον Μπόμπολα στα έργα.
Χαρακτηριστική περίπτωση αποτελεί το αεροδρόμιο ‘‘Μακεδονία’’. Στον σχετικό διαγωνισμό αρχικού προϋπολογισμού 245 εκατ. Ευρώ, μειοδότης είχε αναδειχθεί η εταιρεία «Αθηνά» με έκπτωση 48,1%. Τελικά όμως το έργο θα εκτελεστεί σε συνεργασία με την εταιρεία «Άκτωρ» του Μπόμπολα. Πως έγινε αυτό; Απλό. Ο δήμος του Θερμαϊκού έκανε προσφυγή στο ΣτΕ και στο Ελεγκτικό Συνέδριο. Το έργο καθυστερούσε για αρκετό καιρό. Εν τω μεταξύ η εταιρεία κλήθηκε να πληρώσει εγγυητικές επιστολές στις τράπεζες πολύ υψηλού κόστους, με αποτέλεσμα να δηλώσει αδυναμία. Έτσι «οι δύο εταιρείες κατέληξαν σε συμφωνία, ώστε με τη μέθοδο της διεύρυνσης της κοινοπραξίας μερίδιο 30% του έργου να αναληφθεί από τον Άκτορα» (Ελευθεροτυπία, 16-10). Έτσι μετά από λίγο απορρίφθηκαν οι προσφυγές του δήμου στο ΣτΕ και την 31/10 «υπεγράφη η σύμβαση κατασκευής του έργου «επέκταση διαδρόμου προσαπογειώσεων αεροσκαφών 10-28 του Κρατικού Αερολιμένα Θεσσαλονίκης «Μακεδονία» (Καθημερινή, 31-10).

ΜΠΟΜΠΟΛΑΣ ΚΑΙ ΑΤΤΙΚΗ ΟΔΟΣ


Τελικά το συνολικό κόστος της Αττικής Οδού, που θεωρείται ο ακριβότερος ανά χιλιόμετρο δρόμος του πλανήτη ήταν πολλαπλάσιο από το αρχικά προβλεπόμενο. Παρόλο που το έργο είναι συγχρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, το κράτος αναγκάστηκε να πληρώσει αποκλειστικά από εθνικούς πόρους περίπου 300 εκατ. ευρώ, τα οποία χαρακτηρίστηκαν εκ των υστέρων από την Κομισιόν μη επιλέξιμα, καθώς αφορούσαν παράλληλες εργασίες που έγιναν με απευθείας αναθέσεις.
Η Επιτροπή έχει στείλει επιστολή στις ελληνικές αρχές με αφορμή την πρώτη αύξηση των διοδίων (από τα 1,8 στα 2 ευρώ, το 2003) στην οποία εξηγεί ότι, με βάση την ανάλυση κόστους-οφέλους που έχει στα χέρια της, διατηρεί τις αμφιβολίες της για την αύξηση των διοδίων, ειδικά αν αφορά όλες τις διαδρομές. Παρόλα αυτά επαναλήφθηκε το ίδιο σκηνικό με νέα αύξηση τον Σεπτέμβριο του 2004. Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην επιστολή απαιτείται μελέτη για το κατά πόσο πρέπει να αναπροσαρμοστεί η χρονική διάρκεια της σύμβασης (λήγει τον Σεπτέμβριο του 2022) με βάση το τελικό κόστος κατασκευής αλλά και των αυξήσεων στα τέλη που έχουν επιβληθεί.
Ο έλληνας πολίτης πληρώνει τελικά για τη γιγάντωση του Μπόμπολα 851,75 δραχμές κάθε φορά που μπαίνει στην Αττική Οδό. Όμως το τέρας είναι αχόρταγο. Ο Μπόμπολας επανέρχεται στην Αττική Οδό ζητώντας με απευθείας ανάθεση νέες εργολαβίες. «Ενθαρρυμένη από την περιρρέουσα ατμόσφαιρα ανοχής που επικρατεί στη χώρα, η διαπλοκή επανέρχεται δριμύτερη στο προσκήνιο προβάλλοντας νέες αξιώσεις. Είναι χαρακτηριστική η πρόταση - απαίτηση που προέβαλε εκ μέρους του ομίλου Άκτωρ - Ελληνική Τεχνοδομική, ο πρόεδρος της εταιρείας Ακτωρ κ. Δ. Κούτρας, να αναλάβει με απευθείας ανάθεση έργο επέκτασης της Aττικής Oδού. Μιλώντας σε ημερίδα με θέμα τα συγχρηματοδοτούμενα έργα, ο κ. Κούτρας πρότεινε την... αυτόματη επέκταση της λεόντειας σύμβασης που είχε επιτύχει στο παρελθόν για την κατασκευή και εκμετάλλευση της Αττικής Οδού. Πρόκειται για έργα εκατοντάδων εκατ. ευρώ συνδεόμενα με τη συνέχιση του οδικού άξονα προς πέντε περιοχές της Aττικής, τα οποία έχουν σχεδιαστεί από την προηγούμενη κυβέρνηση (Καθημερινή, 21-10).

Απροσπέλαστο (κυριολεκτικά..) το κέντρο της Θεσσαλονίκης για πολίτες με προβλήματα όρασης.


Απάνθρωπη έχει καταντήσει η Θεσσαλονίκη για τους πεζούς και ιδιαίτερα για τους τυφλούς πολίτες. Τα παρκαρισμένα αυτοκίνητα και οι μοτοσικλέτες που κατακλύζουν τα πεζοδρόμια, τα τραπεζοκαθίσματα των καφέ και των ταβερνών που τοποθετούνται διάσπαρτα, οι διαφημιστικές πινακίδες που βρίσκονται στη μέση του πεζοδρομίου αποτελούν μόνο μερικά από τα επικίνδυνα εμπόδια που βρίσκει καθημερινά στο δρόμο του ένας τυφλός, αφού σε όλα αυτά ήρθαν να προστεθούν και τα εργοτάξια του μετρό..
Σε κολόνες φωτισμού, γραμματοκιβώτια των ΕΛΤΑ ακόμη και σε σκαλοπάτια σκοντάφτει ένας τυφλός, αν περπατήσει, όχι τυχαία στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, αλλά πάνω στους… οδηγούς τυφλών, τις ειδικές δηλαδή ανάγλυφες πλάκες που στρώνονται κατά μήκος των πεζοδρομίων. Αναζητώντας οδηγό τυφλών στη Θεσσαλονίκη, επιλέξαμε αυτόν

ακριβώς πίσω από το υπουργείο Μακεδονίας- Θράκης, στο ύψος της οδού Προξένων, συναντά κανείς τον απόλυτο παραλογισμό:(φώτο) Σε απόσταση λίγων μέτρων, ο οδηγός τυφλών πέφτει πάνω σε κολόνα φωτισμού της ΔΕΗ (στην οποία έχει δεθεί πρόχειρα ένα γραμματοκιβώτιο) και λίγο παρακάτω,σε σκαλοπάτια καταστήματος..!
Επί της οδού Αγίου Δημητρίου, στο ύψος της Οδοντιατρικής σχολής του ΑΠΘ ξανασυναντούμε την ίδια κατάσταση. Από τη μία άκρη του πεζοδρομίου που ξεκινάει ο οδηγός τυφλών, έως και την πάροδο της Αγίου Δημητρίου με την οδό 3ης Σεπτεμβρίου, όλο το πεζοδρόμιο είναι κατειλημμένο από αυτοκίνητα, παρκαρισμένα κατά μήκος του πεζοδρομίου, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να περπατήσει ακόμη και άνθρωπος που δεν αντιμετωπίζει προβλήματα όρασης. Το συγκεκριμένο σημείο αποτελεί σταθερό χώρο στάθμευσης αυτοκινήτων. Καθημερινά δεν υπάρχει ούτε ένα τετραγωνικό μέτρο χωρίς σταθμευμένο όχημα.

Σαν να μην έφτανε η προχειρότητα και άγνοια αυτών που έστρωσαν τις πλάκες, δεν είναι λίγοι αυτοί που παρκάρουν μηχανάκια ή τοποθετούν κάδους πάνω στον οδηγό τυφλών. Η ίδια και χειρότερη κατάσταση συναντάται και στην οδό Λαμπράκη, στην Τούμπα. Στην υπόλοιπη Θεσσαλονίκη απλά δεν υπάρχουν οδηγοί τυφλών..
Τα άτομα με αδυναμία όρασης από τότε που ξεκίνησαν τα έργα αποφεύγουν την Εγνατία οδό και ακόμα και στην περίπτωση που χρειάζεται να πάνε σε κάποιο σημείο της κάνουν ολόκληρο κύκλο από άλλες οδούς.
Eχουν σταλεί δεκάδες υπομνήματα στο δήμο Θεσσαλονίκης για μέτρα προς όφελος της ασφάλειας των τυφλών, όμως όλα έχουν καταλήξει στον… κάλαθο των αχρήστων..
Απο το thessaloniki.blogspot